petak, 15. januar 2021.

Kruševac
petak
Uglavnom oblačno sa mogućim pljuskovima...
Uglavnom oblačno sa mogućim pljuskovima...
3°C
Trenutni pritisak: 1020 mb
Vlažnost: 44%
Brzina vetra: 1 m/s SZ
 

Ratni sindrom i značaj očuvanja mentalnog zdravlja

Ratni sindrom i značaj očuvanja mentalnog zdravlja

Gostujući u emisiji „Svet zdravlja,“ klinički psiholog i psihoterapeut Vojislav Đinđić podsetio je na značaj očuvanja mentalnog zdravlja, kao i na činjenicu da  i danas veliki broj onih koji su bili učesnici ratova na prostorima bivše države oseća neke psihičke poremećaje, a kod njih je  najzastupljeni  takozvani Vijetnamski sindrom.

Porast broja hroničnih bolesnika i njihov problem prilagođavanja izmenjenom načinu života ukazuju na sve jasniju ulogu stresa u nastajanju somatskih bolesti.  Istraživanja pokazuju da 7 od 10 osoba smatra svoj život stresnim, a stres 21. veka je uglavnom mentalni i emocionalni. Stresori su brojni, poput finansijskih problema, promene posla,  bolesti člana porodice ili prijatelja, dok su radosni događaji manje stresni.

Osobe koje su izložene hroničnom stresu imaju veći rizik za oboljevanje od psihičkih i fizičkih bolesti, što vodi poremećaju ličnog, porodičnog i profesionalnog funkcionisanja upozoravaju psiholozi i savetuju realno pristupanje problemu ili izbegavanje stresora, poveravanje i druženje sa dragim osobama i stručnu pomoć u vidu psihoterapije.

Povezano