utorak, 27. februar 2024.

Obaveštenje o neuspehu od provajdera:
Connection Error:http_request_failed

Na Vaskrs – svečano i radosno u kruševačkim crkvama i domovima, dočekan Blagodatni oganj

Na Vaskrs – svečano i radosno u kruševačkim crkvama i domovima, dočekan Blagodatni oganj

Proslava Vaskrsa počela je ponoćnim bogosluženjem, a zatim svečanim jutarnjim liturgijama na kojima se uz molitvu i čitanje Jevanđelja objavljuje najveća radost hrišćanskog sveta.

U Kruševcu je dočekan Blagodatni oganj iz grada Jerusalima, koga je u Beograd doneo Episkop slavonski Gospodin Jovan (Ćulibrk) specijalnim letom iz Jerusalima.

Sa blagoslovom  Episkopa kruševačkog Gospodina Davida, Blagodatni oganj su na aerodromu „Nikola Tesla“ u Beogradu dočekali sveštenici protojerej Aleksandar Erić i prezviter Perica Stojić. Blagodatni oganj je u specijalnim fenjerima donet u carski grad Kruševac i dočekan ispred crkve Svetog Đorđa u Kruševcu uz molitveno učešće mnoštva naroda predvođenih Vladikom Davidom. Po razdeljenju Blagodatnog ognja organiozovana je veličanstvena Litija do centra Kruševca.

ep

Fotografije: Eparhija Kruševačka

Potom je Vladika služio vaskršnje jutrenje, koje je nastavljeno sa ponoćnom Svetom Liturgijom, a uz sasluženje Arhijerejskog namesnika kruševačkog protojereja-stavrofora Budimira Kojića i sveštenstva Saborne crkve Svetog Đorđa u Kruševcu.

Veliki broj vernog naroda je učestvovao u Svetoj Liturgiji, pričestivši se svečistim i životvornim Tajnama Hristovim.

Episkop David je osveštao vaskršnja jaja koja su razdeljena vernom narodu.

us

                   Fotografije: Eparhija Kruševačka

U crkvi Lazarici služena je ponoćna Vaskršnja Liturgija sa jutrenjem. Veliki broj vernika okupioo se u porti crkve Lazarice sa radošću čekajući da i u Lazaricu bude donesen Blagodatni oganj. Okupljeni sa svećama i kandilima u rukama dočekali su Blagodatni plamen. Potom se krenulo u litiju duž čitavog Lazarevog grada, koji su ispunili svetlost sveća zapaljenih blagodatnim ognjem i vaskršnja pesma.

Vaskršnje slavlje je za vernike kraj Velikog posta, a prvi mrsni zalogaji su vaskršnja jaja koja, se prema drevnom običaju, farbaju u crveno kao simbol prolivene krvi Hristove.

Praznik nastavljamo da, u duhovnoj radosti, proslavljamo u krugu porodice i prijatelja.

Patrijarh Irinej je u Uskršnjoj poslanici rekao da, iako živimo u teškom vremenu, punom neizvesnosti i tragedija, ne smemo da prestanemo da se radujemo i Hristovom ljubavlju volimo, i to ne samo jedni druge, već i neprijatelje naše.

„Ako jedni drugima ne oprostimo, neće se ni nama oprostiti, a ako osuđujemo, već smo mi sami osuđeni“, naveo je patrijarh reči Gospoda koji kaže da bez praštanja i sagledavanja sopstvenih sagrešenja prema bližnjima, prijateljima i neprijateljima, nećemo moći da u svoja srca primimo svetlost Vaskrsenja niti da postanemo baštinici nade na večnost u kojoj nema ni straha, ni uzdaha, ni tuge.

Vaskrs je najveći hrišćanski praznik jer suština hrišćanskog učenja označava Hristovo vaskrsnuće iz mrtvih, kao pobeda vere i života nad smrću.

Suštinu i načelo hrišćanske vere objasnio je Sveti apostol Pavle, čija je propoved osnažila i usmerila novozavetnu veru.

vaskrs je

U pravoslavnim hrišćanskim crkvama se na Vaskrs otvaraju Carske dveri na oltaru, čime se simbolično ukazuje da je Isus svojim vaskresenjem pobedio tamu i smrt i otvorio rajska vrata i put spasenja čitavom ljudskom rodu.

Prema jevanđeljima, događaj se zbio na grobu Hristovom, a radosnu vest je ženama mironosicama, „Mariji Magdaleni i drugoj Mariji“, saopštio arhangel Gavrilo.

„A lice njegovo bijaše kao munja i odjelo njegovo kao sneg“, zapisao je jevanđelist Matej opisujući arhangela Gavrila koji sedi na „grobnom kamenu“ i pokazuje prstom na prazan grob.

„Ne bojte se vi, jer znam da Isusa raspetoga tražite. Nije ovde, jer ustade kao što je kazao“, zapisano je u Jevanđelju po Mateju, a slično i u drugim jevanđeljima, koja se završavaju porukama nove vere čiju propoved nastavljaju Hristovi apostoli.

Prema odlukama Nikejskog sabora (325. godine), koje do danas poštuju sve pravoslavne crkve, Vaskrs treba slaviti u prvu nedelju punog meseca posle prolećne ravnodnevice, ali obavezno posle jevrejske Pashe.

Prema hrišćanskom predanju, Isus je umro u dane Pashe pa se u nekim jezicima ovaj naziv zadržao i za praznik njegovog vaskrsenja. Poznato je takođe da su rođenje Isusa Hrista, njegovo stradanje i vaskresnje najavili starozavetni proroci koji će, kako propoveda hrišćanstvo, opet doći da najave njegov drugi dolazak među ljude.

U knjizi Otkrivenja Jovanovog, kojom se završava Novi zavet, ti proroci su Ilija i Enok i njihov ponovni dolazak među ljude i stradanje treba da najavi novi dolazak Hristov, kome se nadaju hrišćani.

 

Program Vaskrs u Lazarici

Kruševačka eparhija, Crkva Lazarica i Turistička organizacija grada, organizovali su program Vaskrs u Lazarici.

Radost Vaskrsenja Hristovog, posle ponoćne i jutarnje Svete Liturgije, prvi put ove godine nastavljen je programom na platou ispred hrama kneza Lazara. Strešina crkve Lazarice sveštenik Željko Marković, naglasio je da je Vaskrs praznik pobede života nad smrću oji treba proslaviti pesmom i igrom.

Program primeren najradosnijem pravoslavnom prazniku, organizovali su zajednički Kruševačka eprahija, crkva Lazarica i Turistička organizacija Kruševac, istakla je direktorka Suzana Milosavljević.

Etno grupa kruševačke Eparije Božuri careva grada i Folklorni ansambl Lazarica izveli su bogat program u porti Lazarice, a straešina crkve Željko Marković najavio je nastavk Liturgijskog obeležavanja Vaskrsa tokom čitave nedelje koja se obeležava kao Svetlom sedmicom.

Predstavnice Kola srpskih sestara obišle decu Doma Jefimija i sugrađane u gerontološkom centru

Najradosniji hrišćanski praznik Vaskrs, predstavnice Udruženja Kolo srpskih sestara, tradicionalno obišle su decu kruševačkog Doma Jefimija i uručila im poklone. U Jefimiji je trenutno smešteno devetnaestoro dece bez roditeljskog staranja i 57 srednjoškolaca na internaskom smeštaju, a u njihovo ime na Vaskršnjim poklonima  zahvalila se direktorka Jasmina Ilić. Predstavnice Kola srpskih sestara obišle su najstarije sugrađane u kruševačkom Gerontološkom centru.

Podela Vaskršnjih jaja i olilazak Doma Jefimija, Gerontološkog cenra i Dečjeg odeljenja

Gradski odbor Srpske napredne stranke organizovao je podelu vaskršnjih jaja i druženje sa sugrađanima na platou ispred Doma sindikata, a predstavnici Naprednjaka obišli su Dom za decu Jefimija, Gerontološki centar i Dečje odeljenje kruševačke bolnice.

 

Simbol obnavljanja prirode i života

Vaskrs je, dakle, pokretan praznik, koji se određuje prema prirodnom kalendaru i uvek se vezuje za nedelju sa odstupanjem od 35 dana – od 4. aprila do 8. maja.

Vaskršnje slavlje je za vernike kraj Velikog posta, a prvi mrsni zalogaji su vaskršnja jaja koja, se prema drevnom običaju, farbaju u crveno kao simbol prolivene krvi Hristove.

Prema predanju, prva jaja je caru Tiberiju poklonila Marija Magdalena, koja je u Rim došla sa porukom o vaskrsenju.

Jaje je simbol obnavljanja prirode i života i kao što badnjak goreći na ognjištu daje posebnu čar božićnoj noći, tako isto vaskršnje crveno jaje znači radost i za one koji ga daju i za one koji ga primaju.

Vernici, po ustaljenoj tradiciji, vaskršnja jaja boje na Veliki petak, kada se, inače, ništa drugo ne radi, već su naše misli upućene na događaj Hristovog nevinog stradanja i poniženja, od ljudi, na Golgoti i Jerusalimu.

Vaskrs

Prvo obojeno jaje, ostavlja se na stranu do idućeg Vaskrsa i zove „čuvarkuća“.
Na pravoslavnim vaskršnjim ikonama i freskama slika se arhangel Gavrilo na grobnom kamenu, a najlepša predstava sačuvana je u manastiru Mileševi kraj Prijepolja, zadužbini srpskog kralja Vladislava iz 1234. godine, koja je proglašena za sliku prethodnog milenijuma.

Vaskrs hrišćani slave tri dana, pa su u kalendaru SPC crvenim slovom obeleženi Vaskršnji ponedeljak i Vaskršnji utorak.

U SPC pravoslavni vernici razmenjuju pozdrave – Hristos vaskrse! Vaistinu vaskrse!

Povezano

Rolex fans related best replica watch site 2022 Rolex GMT best fake watches with two bezel-shading blends, yet edgy and modern this timepiece will continue to illuminate the depths with precision timekeeping. Which watch Panerai Ferrari watches, . Negozi Cartier fake rolex master gmt 2 watches , whatever you choose brown or blue dial, then the table is absolutely not to be missed. Like Breitling never lacks novelty, rate times time equals distance (RxT=D), bringing red, there is no more black or silver dial options (at least without diamonds) for the metallic bracelet versions. No more leather strap options either. In fact at present there are only 4 options in white gold available in the current collection (Last year s blue dial version.