utorak, 24. novembar 2020.

Kruševac
utorak
Oblačno.
Oblačno.
5°C
Trenutni pritisak: 1030 mb
Vlažnost: 80%
Brzina vetra: 1 m/s JJI
 

Promocija međunarodnih volonterskih kampova

Promocija međunarodnih volonterskih kampova

U Klubu za mlade u Kruševcu, održana je promocija međunarodnih volonterskih kampova. Promociju su  održali Mladi istraživači Srbije, a organizator je Edukativni centar Kruševac u saradnji sa Kancelarijom za mlade Odeljenja za društvene delatnosti.

Pod sloganom Svet je knjiga a volontiranje okreće stranice, počela je ovogodišnja sezona prijavljivanja za učešće na međunarodnim volonterskim kampovima širom sveta. Srbija godišnje razmeni oko hiljadu volontera, koji putuju u 80 zemalja, a u prethodnom periodu naši volonteri su bili učesnici kampova u Nemačkoj, Italiji, Francuskoj, Španiji, Turskoj i Rusiji, kaže Lena Mićić iz organizacije Mladi istraživači Srbije.

Kontakt tačka Mladih istraživača Srbije za međunarodne volonterske kampove je Udruženje građana Edukativni centra Kruševac, koje se već 15 godina bavi neformalnim obrazovanjem mladih i promocijom volonterizma. O načinu prijavljivanja za volonterske kampove Ilija Jovanović.

U tinejdžerske kampove mogu se uključiti volonteri starosti od 15 do 17 godina, a straiju grupu čine svi zinteresovani stariji od 18. Međunarodni volonterski kampovi okupljaju volontere i volonterke koji žele da doprinesu poboljšanju uslova života u nekoj zajednici radeći na poslovima od javnog interesa koji su isključivo neprofitnog karaktera – renoviranje ili građevinski radovi, poljoprivredni radov, arheološki kampovi, briga o živorinjama. Tokom dve do tri nedelje koliko provedu na nekom od volonterskih kampova volonteri uče nove veštine, razvijaju volonterki stav i aktivan odnos prema društvu i stiču prijatelje iz svih delova sveta.

O radu Kluba u okviru Kancelarije za mlade Grada Kruševca, koja podržava ovu aktivnost Edukativnog centra, volontere je upoznao Vanja Rakić.

Povezano