petak, 7. maj 2021.

Kruševac
petak
Uglavnom oblačno.
Uglavnom oblačno.
12°C
Trenutni pritisak: 1010 mb
Vlažnost: 77%
Brzina vetra: 1 m/s I
 

Do izvoda iz knjige rođenih, venčanih, umrlih i brojnih uverenja bez čekanja na šalterima!

Do izvoda iz knjige rođenih, venčanih, umrlih i brojnih uverenja bez čekanja na šalterima!

Polovinom protekle nedelje počela je primena Zakona o opštem upravnom postupku kojim je propisano da državna uprava i lokalna samouprava neće smeti da prilikom izdavanja dokumenata od građana traži podatke koje već ima u službenim evidencijama. Građani će na ovaj način uštedeti novac, ali i vreme.

Prema novom Zakonu o opštem upravnom postupku građani više neće biti u obavezi da na raznoraznim šalterima prilažu dokumenta kojima raspolaže gradska uprava. Izvode iz knjige rođenih, venčanih, umrlih, kao i brojna uverenja službe državne uprave i lokalne samouprave moraju da razmenjuju između sebe kao i  podatke iz službenih evidencija i to besplatno. Napominjući da će na ovaj način građani uštedeti novac, ali i vreme, načelnik Gradske uprave Ivan Anđelić napominje da su preduzeli sve neophodne radnje kako bi se popisale sve službene evidencije koje će biti objavljene na internet strani Grada.

Primena Zakona traje tek nekoliko dana, a prema rečima Anđelića službe se polako uhodavaju.

Treba napomenuti da neće prestati potreba da se određena uverenja pribavljaju. Na primer informacije koliko zarađujete, gde ste zaposleni, uverenja o zdravstvenom stanju i slično, jer ove informacije ne stoje u službenoj evidenciji i moraće se i dalje pribavljati lično.

Povezano