sreda, 3. jun 2020.

Kruševac
sreda
Uglavnom bez padavina.
Uglavnom bez padavina.
18°C
Trenutni pritisak: 1010 mb
Vlažnost: 54%
Brzina vetra: 1 m/s J
 

Deca i zdravstveni problemi tokom leta

Deca i zdravstveni problemi tokom leta

Leto pored uživanja u obilju svežeg voća i povrća, slobodnom vremenu i boravku u prirodi, na bazenu, reci ili moru, donosi i zamke koje negativno utiču na zdravlje.

Kako sa decom uživati u čarima leta bez zdravstvenih problema, pitali smo načelnicu službe za zdravstvenu zaštitu dece i omladine Dispanzera u Kruševcu, doktorka Gordanu Aleksić.

Najbitnije u toku letnjeg perioda je izbegavanje boravka na otvorenom u najtoplijem delu dana od 11 do 17 sati.

U vreme raspusta deca više vremena provode na otvorenom u prirodi tako da ih treba zaštititi od insekata. I hranu treba prilagoditi visokim temperaturama a ne iznenađuje i lošiji apetit

Češća su i putovanja a savet je da se hrana za put priprema bez lako kvarljivih namirnica i obavezno nosi u ručnom frižideru a put ukoliko je moguće prilagoditi vremenu spavanja deteta, temperatura u automobilu treba da bude samo nekoliko stepeni niža u odnosu na spoljnu a neophodne su i češće pauze. Plivanje je izuzetno zdravo a u pauzi treba izbegavati boravak na osunčanim površinama. Ukoliko deca koriste bazen za kupanje u dvorištu , treba voditi računa da voda bude čista kako bi se izbegle infekcije kože ili upala ušnog kanala dodala je

U letnjem periodu češće su i crevne infekcije praćenje povraćanjem i dijarejom

U slučaju većeg broja ređih stolica treba uvesti probiotike koji regulišu crevnu floru. Kod dece su češće i povrede. Povećana opreznost, održavanje lične higijene, edekvatna ishrana i hidratacija pomoći će da sa decom prebrodimo leto bez zdravstvenih problema koji su karakteristični za ovo doba godine.

 

 

Povezano