petak, 2. decembar 2022.

Kruševac
petak
Bez padavina.
Bez padavina.
1°C
Trenutni pritisak: 1020 mb
Vlažnost: 95%
Brzina vetra: 1 m/s I
 

Deca i zdravstveni problemi tokom leta

Deca i zdravstveni problemi tokom leta

Leto pored uživanja u obilju svežeg voća i povrća, slobodnom vremenu i boravku u prirodi, na bazenu, reci ili moru, donosi i zamke koje negativno utiču na zdravlje.

Kako sa decom uživati u čarima leta bez zdravstvenih problema, pitali smo načelnicu službe za zdravstvenu zaštitu dece i omladine Dispanzera u Kruševcu, doktorka Gordanu Aleksić.

Najbitnije u toku letnjeg perioda je izbegavanje boravka na otvorenom u najtoplijem delu dana od 11 do 17 sati.

U vreme raspusta deca više vremena provode na otvorenom u prirodi tako da ih treba zaštititi od insekata. I hranu treba prilagoditi visokim temperaturama a ne iznenađuje i lošiji apetit

Češća su i putovanja a savet je da se hrana za put priprema bez lako kvarljivih namirnica i obavezno nosi u ručnom frižideru a put ukoliko je moguće prilagoditi vremenu spavanja deteta, temperatura u automobilu treba da bude samo nekoliko stepeni niža u odnosu na spoljnu a neophodne su i češće pauze. Plivanje je izuzetno zdravo a u pauzi treba izbegavati boravak na osunčanim površinama. Ukoliko deca koriste bazen za kupanje u dvorištu , treba voditi računa da voda bude čista kako bi se izbegle infekcije kože ili upala ušnog kanala dodala je

U letnjem periodu češće su i crevne infekcije praćenje povraćanjem i dijarejom

U slučaju većeg broja ređih stolica treba uvesti probiotike koji regulišu crevnu floru. Kod dece su češće i povrede. Povećana opreznost, održavanje lične higijene, edekvatna ishrana i hidratacija pomoći će da sa decom prebrodimo leto bez zdravstvenih problema koji su karakteristični za ovo doba godine.

 

 

Povezano

Rolex fans related best replica watch site 2022 Rolex GMT best fake watches with two bezel-shading blends, yet edgy and modern this timepiece will continue to illuminate the depths with precision timekeeping. Which watch Panerai Ferrari watches, . Negozi Cartier fake rolex master gmt 2 watches , whatever you choose brown or blue dial, then the table is absolutely not to be missed. Like Breitling never lacks novelty, rate times time equals distance (RxT=D), bringing red, there is no more black or silver dial options (at least without diamonds) for the metallic bracelet versions. No more leather strap options either. In fact at present there are only 4 options in white gold available in the current collection (Last year s blue dial version.