utorak, 19. januar 2021.

Kruševac
utorak
Uglavnom bez padavina.
Uglavnom bez padavina.
-2°C
Trenutni pritisak: 1030 mb
Vlažnost: 70%
Brzina vetra: 2 m/s IJI
 

Polovinu građana ne interesuje politika

Polovinu građana ne interesuje politika

Mada su vesti iz politike na udarnim pozicijama u srpskim medijima, tek tri odsto građana je „veoma zainteresovano“ za politiku, pokazuje istraživanje FPN.

Rezultati istraživanja Centra za demokratiju Fakulteta političkih nauka pokazuju da čak 37 odsto građana ne zna ni koliko Skupština ima poslanika.

Istraživanje „Poslanici u parlamentu – izbor građana ili političkih lidera“ pokazuje da 42 odsto građana uopšte nije zainteresovano za politiku.

Na pitanje koliko ima narodnih poslanika u Skupštini Srbije tačno je odgovorilo 34 odsto, dok je netačno odgovorilo 29 odsto. Preostalih 37 odsto je navelo da ne zna.

Profesor FPN Zoran Stojiljković  je ocenio da su građani Srbije „prilično neobaveštena glasačka mašinerija“, čiju većinu čine „višestruko prevarene neznalice“ koje su „u konstantnoj potrazi za vođom“.

Po njegovim rečima, potrebno je osnaživanje građana, ali i njihovo učešće u nekoj promeni.

On je dodao da političke partije u Srbiji spadaju u red najmanje reformisanih institucija, u koje građani imaju najmanje poverenja.

„Zahteva se reforma političkih partija iznutra, same partije moraju za to da nađu način, naročito posle poraza na izborima, jer je izuzetno važno kako se donose odluke unutar partija“, kazao je on.

Većina od 83 odsto građana smatra da samo partija koja ima jakog lidera, može da formira stabilnu vladu, a 47 odsto bi glasalo za istog političara, bez obzira da li je promenio partiju.

Skoro 90 odsto građana smatra da partije treba da idu na izbore samostalno, kako bi se tačno znalo koliko ih građana podržava, ali istovremeno 70 odsto smatra da stvaranje predizbornih koalicija sprečava rasipanje glasova.

Istraživanje je pokazalo da polovina građana smatra da je nezaposlenost najznačajniji problem Srbije, dok je samo 33 odsto zadovoljno načinom na koji u Srbiji funkcioniše demokratija.

 

Povezano