petak, 15. januar 2021.

Kruševac
petak
Uglavnom oblačno sa mogućim pljuskovima...
Uglavnom oblačno sa mogućim pljuskovima...
3°C
Trenutni pritisak: 1020 mb
Vlažnost: 44%
Brzina vetra: 1 m/s SZ
 

U RPK održana proširena sednica Odbora za građevinarstvo i nemetale

U RPK održana proširena sednica Odbora za građevinarstvo i nemetale

U cilju poboljšanja poslovnog ambijenta u gradu, u Regionalnoj privrednoj komori Kruševac održana je proširena sednica Odbora za građevinarstvo i nemetale.

Iako su pozvani svi privredni i administrativni subjekti koji se bave građevinarstvom, sastanku se odazvalo tek njih nekoliko.

Ipak, na sednici Odbora usvojeno je nekoliko zaključaka koji imaju za cilj da ukažu na probleme građevinaca kao i da izvrše pritisak na institucije kako bi efikasnije radile.

Prema rečima predsednika Odbora, Miomira Božilovića sednica je održana u cilju rešavanja problema u građevinarstvu, povećanju brzine izdavanja dozvola kao i prevazilaženju problema sa novim propisima o katastru.

Pored konstatacije da je radi opstanka i napretka građeviskog sektora potrebno veće jedinstvo kruševačkih građevinaca, na sednici je zaključeno i da se od svih nadležnih institucija zatraži ubrzavanje izdavanje dozvola jer bi to bila velika pomoć ovoj privrednoj grani.

Božilović je upozorio na pojavu da poslove dobijaju firme koje su na tendere išle sa veoma niskim cenama, ali su zato radovi izvedeni nekvalitetno, uštedom materijala mimo dokumentacije. On je, takođe, ukazao i na primere gde poslove dobijaju firme koje imaju samo jednog zaposlenog, a ostale radnike upošljavaju na crno i time prave nelojalnu konkurenciju.

Učesnici sednice Odbora su se složili da je potrebno da oni koji raspisuju konkurse obavezno obaveste firme iz Kruševca, kao i da se pojačaju dodatni uslovi za učešće na tenderima kako bi se eliminisala preduzeća sa neprijavljenim radnicima.

Na sednici  je bilo reči i o mogućnostima da građevinske firme u Kruševcu i okolini zaposle barem po jednog radnika što bi bilo nekoliko stotina novozaposlenih.

 

 

 

Povezano