subota, 11. jul 2020.

Kruševac
subota
Bez padavina.
Bez padavina.
16°C
Trenutni pritisak: 1020 mb
Vlažnost: 95%
Brzina vetra: 0 m/s J
 

Dr Biljana Cakić, načelnica Službe za stomatološku zdravstvenu zaštitu, u „Svetu zdravlja“

Dr Biljana Cakić, načelnica Službe za stomatološku zdravstvenu zaštitu, u „Svetu zdravlja“

Većina  roditelja, uprkos stalnim upozorenjima stomatologa, i dalje ima stav  da se mlečni zubi kod dece ne popravljaju, već se samo vade kada za to dođe vreme. Ovakva praksa može da dovede do brojnih problema sa vilicom, kako u detinjstvu, tako i kasnije, upozorila je gostujući u emisiji „Svet zdravlja“ doktorka Biljana Cakić, specijalista ortopedije vilice, načelnica Službe za stomatološku zdravstvenu zaštitu Doma zdravlja Kruševac.

Svaki zub ima svoje mesto u vilici, a mlečni zubi koji su popravljeni služe kao „čuvari“ prostora za dolazak budućih stalnih zuba. Ako se mlečni zub prerano izvadi, dolazi pomeranja susednih zuba, čak  i onih iz druge vilice prema praznom prostoru. To dalje dovodi do lošeg i krivog rasta stalnog zuba, jer za njega više nema mesta.

Roditelji treba da imaju na umu da su svi mlečni zubi „živi“ do sedme ili osme godine života, što znači da će i najmanji karijes izazvati bolove kod deteta.  Osim redovnih poseta stomatologu, veoma je važno deci stvoriti naviku redovnog pranja zuba, a ništa manje nije važna ni ishrana.

Stav stomatologa  je da deca treba da izbegavaju jake, lepljive slatkiše, naročito u večernjim časovima.

Povezano