petak, 15. januar 2021.

Kruševac
petak
Mestimično oblačno.
Mestimično oblačno.
1°C
Trenutni pritisak: 1020 mb
Vlažnost: 58%
Brzina vetra: 1 m/s SZ
 

Hronika Opštine Blace na regionalnoj Televiziji Kruševac

Hronika Opštine Blace na regionalnoj Televiziji Kruševac

Od ovog ponedeljka, u 20.10 sati, regionalna Televizija Kruševac počinje da emituje Hroniku Opštine Blace, jednom mesečno, u okviru Projekta koji u oblasti ostvarivanja javnog interesa sufinansira Opština Blace.

Pogledajte i priloge iz ovonedeljne produkcije:

Poznato je da se Blace svrstava u red nedovoljno razvijenih opština, sa poljoprivredom kao ključnom privrednom granom u kojoj građani i preduzeća ostvaruju prihode. Dve trećine teritorije opštine je pod poljoprivrednim zemljištem, pri čemu je dominantna grana poljoprivredne proizvodnje voćarstvo, pored stočarstva. Osnovni nedostatak blačke poljoprivrede su, međitim, nedovoljni prerađivački kapaciteti, u okviru mesnoprerađivačke industrije, kao i skladišno-prerađivački u voćarstvu.

Kada su u pitanju infrastrukturni problemi, proces rekonstrukcije sistema vodosnabdevanja je usporen, zbog nedostatka finansijskih sredstava, dugog vremena izgradnje, objedinjavanja postojećih sa budućim sistemima. Postojeća javna kanalizaciona mreža nije na zadovoljavajućem nivou i neophodno je što pre pristupiti celovitom sagledavanju i rešavanju problema prihvata i odvođenja otpadnih voda. Zbog regionalnog značaja vodoakumulacije “Ćelije“ na Rasini, neophodno je organizovano, kompletno i efikasno prikupljanje i tretiranje otpadnih voda iz domaćinstava, privrednih i ostalih objekata.

U probleme sa kojima se suočava stanovništvo blačke opšine je i nezaposlenost, a svakako treba ukazati i na sve nepovoljniju demografsku sliku, ako znamo da se prema popisu iz 2011. godine na teritoriji opštine u odnosu na popis iz 2002. godine broj stanovnika smanjio za 2.073 stanovnika, odnosno u odnosu na 1991. godinu za 3.463.

Smatramo da je u ovakvim okolnostima i ovakvoj sredini izuzetno važno ukazati kako na probleme, tako i moguće načine njihovog celovitog sagledavanja i rešavanja, u čemu informativni sistem, odnosno mediji, imaju značajnu ulogu, jer omogućuju usmeravanje građana i lokalne zajednice ka prioritetnim aktivnostima. Kroz interakciju sa građanima, jasno definisanje njihovih problema i osluškivanje njihovih mišljenja, kao i uključivanje lokalne samouprave, postiglo bi se jasnije sagledavanje situacije i mehanizama pozitivnog delovanja u oblasti razvoja poljoprivrede i lokalnog ekonomskog razvoja, putne ifrastrukture, prostornog plana, razvoja turizma i zaštite životne sredine, itd.

Pritom bi se posebna pažnja posvetila mladima, njihovom položaju i mogućnostima koje im lokalna sredina (ne) pruža, odnosno afirmaciji kulturnih sadržaja, uključujuđi i postojeće manifestacije, turističkih potencijala, status Blaca kao ekološke opštine itd.

Kroz HRONIKU OPŠTINE BLACE na Televiziji Kruševac, zahvaljujući visokoprofesionalnom novinarskom kadru medijske kuće, u okviru celovite medijske platforme u koju bi bila uključena i druga dva medija – Radio Kruševac i internet portal – objektivno bi se sagledala kompletna opisana situacija, a građanima ponudile celovite informacije i uključivanje u tokove definisanja i rešavanja problema. Smatramo to posebno značajnim u vreme kada se mnogi mediji odlučuju na senzacionalizam, plasiraju neproverene informacije i odustaju od istraživačkog i analitičkog novinarstva.

Povezano