ponedeljak, 10. avgust 2020.

Kruševac
ponedeljak
Bez padavina.
Bez padavina.
20°C
Trenutni pritisak: 1020 mb
Vlažnost: 92%
Brzina vetra: 1 m/s J
 

Konferencija za novinare o GP „Jastrebac“

Konferencija  za novinare o GP „Jastrebac“

 

Bivši radnici nekadašnjeg Građevinskog preduzeća „Jastrebac“ neće odustati od borbe za svoja potraživanja bez obzira na to što je i poslednja nepokretnost firme prodata – čulo se na današnjoj konferenciji za novinare predstavnika Odbora za zaštitu prava bivših radnika održanoj u sali kruševačkog Sindikalnog veća.

Domaćin konferencije, predsednik Sindikalnog veća, Milenko Mihajlović, podsetio je novinare da je stečajni postupak Građevinskog preduzeća „Jastrebac“ jedan od najduže vođenih u zemlji, i da je posle 14 godina stavljena tačka na ovo, nekada ogledno građevinsko preduzeće.

Članovi Odbora za zaštitu prava bivših radnika Jastrepca, Živomir Radovanović, Milomir Vasiljević i Milomir Živković su podsetili da je, u momentu stečaja 2002. godine „Jastrebac“ imao 1.316 radnika kojima je Privredni sud u Kraljevu priznao pravo potraživanja.

sink, sink, sink

U međuvremenu, rečeno je novinarima, tokom 14 godina, promenjeno je 7 stečajnih upravnika, imovina preduzeća je parcijalno prodavana da bi se namirili poverioci prvog i drugog reda. Kao poverioci trećeg reda, bivši radnici su se obraćali brojnim institucijama čak i Sudu u Strazburu pred kojim se Vlada Srbije obavezala da će im isplatiti zarade, a duguje  se od 10 do 60 plata, rečeno je novinarima. Problem je, međutim, što ova presuda obuhvata 400 imena, a ne sve zaposlene, i prema rečima članova Odbora, ako se rešenje ne nađe u najskorije vreme spremni su na radikalne proteste zbog sumnje da će 67 miliona dinara, za koliko je prodat ostatak imovine Jastrepca biti dovoljno da se i njihova potraživanja naplate.

Povezano