nedelja, 19. septembar 2021.

Kruševac
nedelja
Uglavnom bez padavina.
Uglavnom bez padavina.
23°C
Trenutni pritisak: 1010 mb
Vlažnost: 49%
Brzina vetra: 1 m/s J
 

Kod privatnog lekara o trošku države

Kod privatnog lekara o trošku države

Prema sadašnjem Zakonu hiperbarična komora, operacija katarakte, hemodijaliza i vantelesna oplodnja, jedine su zdravstvene usluge koje možete da potražite i kod privatnika, a da to ne morate da platite. Za to vam je  potrebno, pored zdravstvene knjižice i potpis tri lekara specijalita ili saglasnost lekarske komisije Republičkog Fonda zdravstvenog osiguranja, bez kojeg odlazak kod privatnika ništa ne vredi.

Lečenje kiseonikom omogućava oporavak od ciroze jetre, otvorenih rana, gangrene, angine pektoris, problema sa cirkulacijom, ali RFZO plaća kod akutnog trovanja sumporom, sepse, gasne embolije, gangrene, opekotina drugog i trećeg stepena, kod postojanja stenotičnih promena u velikim arterijama, nezarastujućih rana, kraš sidroma.

Lista čekanja za operaciju katarakte najduža je u Srbiju u odnosu na zemlje regiona, pa   pacijenti na intervencije čekaju od jedne do pet godina u zavisnosti od ustanove, zbog čega je sklopljen Ugovor  sa 10 privatnih oftamoloških klinika u Beogradu, Nišu, Novom Sadu i Zrenjaninu.

Po tom ugovoru u privatnim klinikama može da se operiše 3.080 pacijenata.

Vantelesna oplodnja, osim u državnim može da se radi  u još 11 privatnih klinika u Beogradu, Novom Sadu, Kragujevcu i Leskovcu.

Povezano