nedelja, 14. avgust 2022.

Kruševac
nedelja
Uglavnom oblačno.
Uglavnom oblačno.
21°C
Trenutni pritisak: 1010 mb
Vlažnost: 73%
Brzina vetra: 1 m/s Z
 

O pravu na ktitorsku kompoziciju – prema bogatoj crkvenoj riznici

O pravu na ktitorsku kompoziciju – prema bogatoj crkvenoj riznici

Tragom rasprava na društvenim mrežama i nekim medijima, oko potrebe za ktitorskom kompozicijom u novoj crkvi Svetog Jovana Krstitelja na Bagdali, ovaj hram u kompleksu Bagdala, koji je u izgradnji, obišla je reporterska ekipa emisije „Svetosavska bašta“.

Brojni sugrađani posvedočili su da je upravo ovaj kompleks sa novim crkvama Svetog Jovana i Rotondom, replikom Njegoševe Kapele – njihovo omiljeno šetalište.

Na pitanje o pravu na ktitorsku kompoziciju, dobijamo odgovor u bogatoj crkvenoj riznici, gde se, kaže – ktitorsko, osnovateljsko ili patronsko pravo – dolazi od grčke reči ktitor – od ktaome – što znači držati u vlasti, steći.

Kada je hrišćanstvo dobilo slobodu i mogućnost da neometano gradi  hramove, manastire i druge objekte, pojedini materijalno imućniji hrišćani su, od svojih sredstava, podizali sve one građevinske objekte, koji su bili potrebni crkvi za njen rad. Ktitori su bili vladari, monasi, monahinje, klirici, svaki pravoslavni vernik, a pored fizičkih lica, ktitori su mogli biti crkve, sela, fondovi.

Kroz vekove, gradili su sveti Nemanjići, Lazarevići. Zadužbinari su bili i Patrijarh German, koji je podigao crkvu u Velikoj Drenovi, Sveti Vladika Nikolaj Velimirović, koji je podigao crkvu u rodnom Leliću, Sveti Ava Justin Popović – zaveštao je da se od novca, od prodaje njegovih knjiga, podigne nova crkva u manastiru Ćelije.

Ktitor ima pravo na počasno mesto u hramu, pravo da se njegovo ime spominje na bogosluženjima, pravo da u hramu bude sahranjen, pravo da bude naslikan u hramu kao ktitor.

Ktitor, međutim, ne može ništa preduzeti bez blagoslova nadležnog episkopa.

 

 

 

 

 

Povezano