nedelja, 19. septembar 2021.

Kruševac
nedelja
Uglavnom bez padavina.
Uglavnom bez padavina.
23°C
Trenutni pritisak: 1010 mb
Vlažnost: 49%
Brzina vetra: 1 m/s J
 

Nedelja borbe protiv tuberkuloze

Nedelja borbe protiv tuberkuloze

Prema kalendaru Svetske zdravstvene organizacije, treća nedelja septembra obeležava se kao nedelja borbe protiv tuberkuloze. To je zarazna bolest od koje se nekada masovno oboljevalo i umiralo, ali koja  ima globalan trend porasta.

Do današnje rasprostranjenosti tuberkuloze doveli su  rastuće siromaštvo i raslojavanje u velikom delu sveta, nepravilan i ne odgovarajući način ishrane većine stanovništva, epidemija masovnih hroničnih ne zaraznih bolesti -rak, šećerna bolest,  način života i navike koji ugrožavaju zdravlje sve većeg broja ljudi. Posle nekoliko decenija druge polovine dvadesetog veka, kada je ova bolest bila pod kontrolom, a posle pronalaska lekova i uvođenja široke primene vakcine.

Tuberkuloza se najčešće (95% slučajeva) prenosi putem vazduha, kao kapljična infekcija, sa obolelog na zdravog čoveka. Opšti simptomi su uvek prisutni -gubitak apetita i smanjenje telesne težine, brzo zamaranje, malaksalost, noćno znojenje, blago povešena telesna temperatura i groznica, a specifični dolaze od strane organa koji je zahvaćen tuberkuloznim procesom.

Lekovi su u našoj zemlji besplatni i dostupni svakome.  BCG vakcina (protiv tuberkuloze) ne pruža potpunu ili dovoljnu zaštitu, ali se daje odmah po rođenju ili do druge godine života, jer pomaže stavaranje specifičnog imuniteta na uzročnika.

Povezano