nedelja, 19. septembar 2021.

Kruševac
nedelja
Uglavnom bez padavina.
Uglavnom bez padavina.
23°C
Trenutni pritisak: 1010 mb
Vlažnost: 49%
Brzina vetra: 1 m/s J
 

Nova lista lekova koji se izdaju o trošku države

Nova lista lekova koji se izdaju o trošku države

Vlada Srbije je usvojila predlog o proširenju Liste lekova koji se izdaju o trošku države, a posle objavljivanja te informacije u Službenom glasniku, ispunjeni su svi zakonski uslovi da lekovi stignu i do pacijenata.

To su takozvani generički i originalni lekovi, šezdeset osam lekova predstavljaju terapijsku alternativivu lekova koji već jesu na listi, jer se radi o izuzetno značajnim lekovima za maligna obeljenja, HIV i za lečenje steriliteta.

Na listu su stavljeni novi lekovi za različita psihijatrijska, kardiološka, dermatološka oboljenja, kao i lekovi za dijabetes, hroničnu opstruktivnu bolest pluća i novi antibiotici za bolničku primenu.

Istim izmenama, samo za decu, omogućava se i dostupnost svih antibiotika u obliku tableta i kapsula, bez plaćanja participacije, kao i lekova za alergije.

Na listu lekova stavljena su i tri leka koja su se do sada obezbeđivala kao neregistrovani, neophodni lekovi za terapiju angine pektoris i određenih vrsta hematoloških oboljenja.

Ministar zdravlja Srbije Zlatibor Lončar nedavno je najavio je da će do kraja godine biti uvedeni inovativni lekovi na pozitivnu listu i da se prave novi rasporedi i prioriteti uvođenja tih medikamenata do 2020.

Prema njegovim rečima, ima više od 100 zahteva za uvođenje inovativnih lekova jer taj problem nije rešavan više od četiri godine.

Inovativni su oni lekovi koji sadrže supstance koje do sada nisu korišćene u medicini ili zbir supstanci koje se koriste pojedinačno ali ne u toj kombinaciji.

Povezano