nedelja, 19. septembar 2021.

Kruševac
nedelja
Uglavnom bez padavina.
Uglavnom bez padavina.
23°C
Trenutni pritisak: 1010 mb
Vlažnost: 49%
Brzina vetra: 1 m/s J
 

Uzrok smrti svake druge osobe – bolesti srca i krvnih sudova

Uzrok smrti svake druge osobe – bolesti srca i krvnih sudova

Uzrok smrti svake druge osobe u Srbiji su bolesti srca i krvnih sudova, podaci su Instituta za javno zdravlje „Dr Milan Jovanović Batut“.

Tokom 2014. godine u našoj zemlji umrlo je 53.993 ljudi, a kod više od polovine – 53,3 odsto uzrok smrti su bolesti srca i krvnih sudova. U Srbiji svakog sata od razlicitih oblika kardiovaskularnih bolesti umre šest osoba, od kojih je svaka osma u najproduktivnijim godinama života, izmedu 25. i 64. godine života i zabluda je da ta bolest pogađa samo stariju populaciju.

Srbija drži neslavno treće mesto po broju umrlih, odmah iza Rusije i Ukrajine. U našoj zemlji  između 16.000 i 18.000 pacijenata doživi infarkt godišnje, a da trećina njih nikada ne dođe u bolnicu.

Srbija ima 13 centara u kojima se radi kateterizacija srca, a  tokom prošle godine u njima je lečeno 5.093 pacijenata sa „svežim infarktom srca i da ti pacijenti dobijaju najsavremeniju terapiju.

U svetu svake godine umre više od 17 miliona ljudi od bolesti srca i krvnih sudova, a procenjuje se da će do 2030. godine od tih bolesti umreti čak 20 miliona osoba.  Iz tih razloga Svetska Federacija za srce i Svetska zdravstvena organizacija pokrenule su projekat  koji ima za cilj smanjenje stope smrtnosti od kardiovaskularnih bolesti za 25 odsto do 2025. godine, kao i podizanje svesti šire i stručne javnosti o bolestima srca.

Ilustracija: Pixabay

Povezano