četvrtak, 16. septembar 2021.

Kruševac
četvrtak
Oblačno.
Oblačno.
27°C
Trenutni pritisak: 1020 mb
Vlažnost: 40%
Brzina vetra: 0 m/s ZSZ
 

Rak dojke je najčešća maligna bolest kod žena

Rak dojke je najčešća maligna bolest kod žena

Oktobar, mesec borbe protiv raka dojke, obeležava se u mnogim zemljama širom sveta kako bi se skrenula pažnja na rasprostranjenost ove bolesti, na podizanje svesti o značaju prevencije i ranog otkrivanja raka dojke, kao i o palijativnom zbrinjavanju osoba obolelih od ove bolesti.

Rak dojke je najčešća maligna bolest kod žena, naglasila je gostujući u Jutarnjem programu koordinator skrininga malignih bolesti Zavoda za javno zdravlje Kruševac doktorka Mirjana Avramovic.

Od uvodjenja skrinig pregleda na teritoriji Rasinskog okruga pregledano je 8 hiljada zena i otkriveno 27 karcinoma, odnosno u Krusevcu preventivnim pregledom obuhvaceno je 4 hiljade zena i otkriveno 11 karcinoma.

Najčešće pominjani riziko-faktori za nastanak ove bolesti jesu: nasledne predispozicije, rana prva menstruacija, kasna menopauza, nerađanje dece ili rađanje dece u kasnijoj životnoj dobi, nedojenje dece, hormonska terapija, nepravilna ishrana, nedovoljna fizička aktivnost, gojaznost, konzumiranje alkohola i duvana.

Kao rani simptomi i znaci mogu se javiti: čvorići ili zadebljanje, otok, toplina, promena boje kože, promena veličine i oblika dojke, udubljenje i naboranost kože, svrab, crvenilo, uvlačenje bradavica, pojava sekreta,bol u jednoj tački koji ne prolazi.

Tokom oktobra  promovišu se preventivne aktivnosti koje imaju za cilj rano otkrivanje ove bolesti.

Povezano