utorak, 2. mart 2021.

Kruševac
utorak
Bez padavina.
Bez padavina.
11°C
Trenutni pritisak: 1030 mb
Vlažnost: 46%
Brzina vetra: 1 m/s SSI
 

Doček ikone Presvete Bogorodice Kazansko-Prizrenske u crkvi Lazarica

Doček ikone Presvete Bogorodice Kazansko-Prizrenske u crkvi Lazarica

Gostujuci u jutarnjem programu Radio Televizije Kruševac, starešina crkve Lazarice Željko Marković, najavio je  svečani doček ikone presvete Bogorodice Kazansko-Prizrenske, sutra u 17 sati u crkvi Lazarica. Ikona je dar grada Samare u Rusiji i predstavlja simbol prijateljstva srpskog i ruskog  naroda.

Nakon svečanog dočeka u 17 sati u crkvi Lazarici će biti služena Večernja liturgija i akatist, kada će građani moći da se poklone i pomole pred ikonom, koja u Kruševačkoj crkvi ostaje do nedelje.

Nakon boravka u našem gradu, ikona nastavlja put Prizrena i biće poklonjena Prizrenskoj Bogosloviji i sabornoj crkvi Svetog Đorđa, istakao je starešina crkve Lazarice Željko Marković.

Gostujući u Jutarnjem programu radio Televizije Keuševac, starešina crkve Lazarice Željko Marković, podsetio je da se u subotu,  uoči Svetog Dimitrija, obeležavaju Mitrovske zadušnice, dan kada se sećamo naših upokojenih i molimo za njihove duše.

U svim pravoslavnim hramovima biće služena Sveta liturgija, a na zadušnice se na groblje, a pre toga u crkvu, nose vino i žito. Grob treba okaditi, a ukoliko nema mogućnosti za izlazak na groblje, cveća se može nameniti i zapaliti u crkvi.

Povezano