utorak, 2. mart 2021.

Kruševac
utorak
Moguća pojava magle.
Moguća pojava magle.
-3°C
Trenutni pritisak: 1030 mb
Vlažnost: 91%
Brzina vetra: 0 m/s S
 

U Kruševac iz Rusije stigla Ikona Presvete Bogorodice Kazansko-Prizrenske

U Kruševac iz Rusije stigla Ikona Presvete Bogorodice Kazansko-Prizrenske

U Kruševac je iz Rusije stigla Ikona Presvete Bogorodice Kazansko-Prizrenske. Sa blagoslovom Episkopa kruševačkog dr Davida Perovića, svečani doček organizovan je pred Crkvom Lazaricom.

U nastavku je služena Večernja sa Akatistom, koji će biti služeni i sutra, od 17 sati. Sveta Liturgija u Crkvi Lazarici služiće se sutra i u nedelju, od 8 sati. Građani će moći da se poklone i pomole pred Ikonom, koja u Lazarici ostaje do nedelje.

Presveta Bogorodica Kazansko-Prizrenska, došla je kao Dar Neba Carske Rusije, koje je toliko puta od Tatara, osvajača i raznih nepogoda odbranila – Dar Carskom Kruševcu i Carskom Prizrenu. Zagrljaj Čudotvorne Ikone Kazansko-Prizrenske, kao Lek, podrška, prevazilaženje granica, podsticaj na stvaralaštvo i susretanja sa braćom. Oslikana je po Blagoslovu Igumana Metodija i Sveto-Vaskrsenskog Manastira u gradu Samari, kao dar i blagoslov za Raško-prizrensku Eparhiju.

Molitve pred ovom, u Rusiji veoma poštovanom Ikonom, biće pojačane a od nedelje će se Ikona nalaziti u Sabornom Hramu Svetog Đorđa u Prizrenu.

Inače, Ikona je dar grada Samare u Rusiji i predstavlja simbol prijateljstva srpskog i ruskog naroda.

 

Povezano