petak, 14. jun 2024.

Obaveštenje o neuspehu od provajdera:
Connection Error:http_request_failed

037 PRIČA O KRUŠEVCU: Četiri decenije stadiona Mladost u Kruševcu

037 PRIČA O KRUŠEVCU: Četiri decenije stadiona Mladost u Kruševcu

Za manje od mesec dana Fudbalski klub Napredak proslaviće 70 godina od osnivanja. Ove godine navršilo se i 40 godina od izgradnje stadiona Mladost. Projektovali su ga i izgradili za rekordna 62 dana zaposleni građevinskog preduzeća Jastrebac. Postao je ponos Kruševljana, a isti takav sportski objekat sagrađen je u Tetovu za potrebe fudbalskog kluba Teteks.

Projekat “037 priča o Kruševcu” pomaže Grad Kruševac, po Konkursu za sufinansiranje projekata radi ostvarivanja interesa u oblasti javnog interesa za 2016. godinu

Izgradnja stadiona Mladost na leto te daleke 1976. godine izazvalo je veliku pažnju ne samo Kruševljana nego i svih u tadašnjoj velikoj Jugoslaviji. Te sezone, Napredak ponovo obezbeđuje plasman u elitni rang, zahvaljujući pobedi nad Radom od 8:2, poslednjoj odigranoj na starom stadionu. Tada je četiri gola za Napredak postigao kasnije trener Napretka Jovica Škoro, tri je postigao Jakovljević i jedan Ćuslović. Te sezone za Napredak su igrali Vladimir Milosavljević, Zoran Simović, Jovan Đorđević, Mlađa Radovanović, Petar Tripković, Dragan Tomić, Kosta Radovanović, Milo Nikinović, Dragiša Ilić, Milorad Jovanović, Jovica Škoro, Pavle Jevtić, Dragiša Šuslović, Dušan Pešić, Milomir Jakovljević, Bratislav Milićević, Predrag Bubanja, Dragan Čarapić i Nebojša Karamarković. Trener je bio Dragan Bojović. Ekipu su za narednu sezonu pojačali Dušan Ćosić, Dragoljub Kostić, Zoran Vuletić i Milenko Rajković. U Prvoj ligi ekipu je vodio Vladica Popović.

Plasman u elitno društvo izazvao je pravu euforiju u gradu pod Bagdalom, koja je pratila i sve vreme izgradnje novog. modernog stadiona u Kruševcu.

STADIONA MLADOST 5[(003480)05-18-34]

Autor knjige Simfonija u belom kruševački pisac Momir Dragićević podseća da je na mestu stadiona Mladost početkom XX veka bilo vašarište, čuvale su se guske, a postavljane su na toj livadi i cirkuske šatre. Potom je 1919. godine, podseća Dragićević, nastalo fudbalsko igralište kluba Obilić.

IZGRADNJA STADIONA MLADOST[(000068)05-03-44]

Za vreme Drugog svetskog rata na tom terenu igrao je fudbalski klub Kruševac, a od decembra 1946. po tom teškom terenu loptu su šutirali fudbaleri Napretka.

STADIONA MLADOST 6[(004526)05-19-01]

Idejno rešenje i projekat izgradnje stadiona izradili su stručnjaci Projektnog biroa građevinskog preduzeća Jastrebac. Vodeći projektant bio je arhitrkta Žarko Đorđević, a statiku su uradili građevinski inženjeri Miodrag Šošić i Slobodan Todorović.

STADIONA MLADOST 2[(001015)05-17-32]

Šef gradilišta za vreme izgradnje stadiona Mladost inženjer Vlada Radojević kaže da su stručnjaci Jastrepca izabrali montažni sistem gradnje jer je preduzeću dat veoma kratak rok. Napominjući da je izgradnji stadiona najviše doprineo predsednik Opštine Radomir Mićić Miče, Radojević ističe da su svi učesnici u ovom projektu uložili maksimalne napore da se stadion završi za dva meseca.

STADIONA MLADOST mm[(003406)05-18-19]

Nedugo posle Kruševca, isti stadion dobilo je i Tetovo. Kada je Fudbalski klub Teteks posle Napretka ušao u 1. ligu morali su da naprave stadion.

STADIONA MLADOST[(000969)05-17-19]

IZGRADNJA STADIONA MLADOST[(3005535)05-04-43]

Odlučili su se za projekat stadiona Mladost, a građevinsko preduzeće Jastrebac kao pomoć dalo im je oplate za izlivanje konstrukcije.

Novoizgrađeni stadio je sa stajaćim tribinama mogao da primi oko 25.000 gledalaca, a zvanično je otvoren je 26. avgusta 1976, kada je Napredak u drugom kolu Prve savezne lige dočekao ekipu Zagreba.

otkrivanje-spomen-pločeGodinu dana po osnivanju stadiona podignuta je spomen ploča u čast palim fudbalerima Kruševca u Narodno oslobodilačkoj borbi;

Krajem 2011. urađena je modernizacija stadiona u sklopu koje su postavljene nove stolice na sve tribine, LED Filipsov semafor i reflektori jačine 2000 luksa, a troškovi modernizacije su bili oko 110 miliona dinara. Kapacitet stadiona nakon rekonstrukcije iznosi 10.331 sedeće mesto.

25. aprila 2012. je pred oko 8.000 gledalaca odigran prvi meč u noćnom terminu sa novim reflektorima, kada je Napredak u prvenstvenom meču sa 2:0 savladao Slogu Kraljevo, a početni udarac je izveo Milorad Jovanović, bivši igrač Napretka i jedan od najboljih igrača kluba.

Nakon odustajanja Vojvodine da organizuje finale na stadionu Karađorđe, iz Kruševca je stigao jedini zahtev za organizaciju finala, pa je Odbor za hitna pitanja FSS, na osnovu zaključaka Takmičarske komisije FSS i Radne grupe koja je izvršila pregled stadiona, doneo odluku da finalna utakmica Kupa Srbije za sezonu 2011/12. bude odigrana 16. maja 2012. na stadionu Mladost, što je bilo prvo finale nacionalnog kupa igrano izvan Beograda. U finalu je Crvena zvezda pobedom od 2:0 nad Borcem iz Čačka osvojila Kup.

Stadion Mladost je 15. juna 2013. bio domaćin finala Kupa Srbije za žene u kojem su se sastali domaći Napredak i subotički Spartak, a u kojem su sa 3:0 slavile fudbalerke Spartaka.

Pogledajte i televizijski prilog koji je napravila ekipa TV Kruševac.

 

Sedam decenija Fudbalskog kluba Napredak

Fudbalski klub Napredak osnovan je u Kruševcu 8. decembra 1946. spajanjem tri postojeća lokalna kluba – 14. oktobra, Badže i Zakića. Prvu zvaničnu utakmicu klub je odigrao u januaru 1947. protiv Makedonije. Rezultat je bio 1:1, a prvi gol u klupskoj istoriji postigao je Marko Valok, kasnije igrač beogradskog Partizana.

1949. Napredak postaje šampion Srbije i obezbeđuje učešće u Prvoj saveznoj ligi. Na kraju premijerne sezone, međutim, poslednji je na tabeli i seli se u IV zonu. Od sezone 1958/59 Napredak igra u Drugoj saveznoj ligi.

I Radio Kruševac je prvi direktan prenos realizovao sa jedne fudbalske utakmice, napretkove, iz Skoplja, 1.novembra 1970, dve nedelje nakon početka emitovanja. Slušaoci su mogli uživo da prate meč Druge lige, grupa Istok, Vardar-Napredak. Komentator je bio dr Slobodan Boba Lisinac, a stručni konsultant legendarni Svetomir Petrović Grof. Utakmica je završena rezultatom 2:1 za Vardar.

30. maja 1976. Napredak ponovo obezbeđuje plasman u elitni rang, zahvaljujući pobedi nad Radom od 8:2, koju je pratila velika euforija i, nakog toga, gradnja stadiona Mladost u rekordnom roku, za dva meseca. Te seozone, u kojoj je Napredak izborio elitni status, za tim su igrali Milosavljević, Simović, Đorđević, Radovanović, Tripković, Tomić, Radovanović, Nikinović, Ilić, Jovanović, Škoro, Jevtić, Šuslović, Pešić, Jakovljević, Milićević, Bubanja, Čarapić i Karamarković. Trener je bio Dragan Bojović. U Prvoj ligi ekipu je vodio Vladica Popović, ali se Napredak već posle jedne sezone vratio u niži rang.

Napredak se munjevito vraća u Prvu ligu naredne sezone i u sezoni 1978/79 u njoj obezbeđuje opstanak zahvaljujući nerešenim rezultatom u poslednjem kolu u Tuzli protiv Slobode, 0:0. Te sezone Napredak je u Beogradu na stadionu JNA savladao ekipu Partizana 3:0.

U sezoni 1979/80 klub postiže najveći uspeh u svojoj istoriji pod palicom trenera Tome Kaloperovića – plasman u Kup UEFA. U prvoj rundi protivnik je bila ekipa Dinama iz Drezdena, ispostaviće se nepremostiva prepreka za našu ekipu. Oba meča dobili su Nemci rezultatom 1:0 i Napredak je završio takmičenje u Evropi.

Napredak je tokom devedestih bio na granici između Prve i Druge lige. U sezoni 1999/2000 zabeležen je najveći uspeh na domaćoj sceni – plasman u finale Kupa Jugoslavije. Time je obezbedio i igranje u Kupu UEFA, U predkolu savladan je Tulevik iz Estonije, da bi u prvom kolu usledila eliminacije od ekipe Krita.

Od 2007. Napredak je u Superligi Srbije, do 2010, zatim u Prvoj ligi Srbije. Od početka 2012. rukovođenje klubom preuzima Marko Mišković, uspešni privrednik, sa timom saradnika i zajedničkom željom da klub vrati u Superligu, ali i na evropsku scenu. Napredak sezone 2013/14. igra Super ligu Srbije, gde se i trenutno takmiči i zimsku pauzu, koja predstoji, dočekaće – očekujemo – u vrhu tabele. Gde mu je i mesto, posle svih ovih decenije.

Povezano

Rolex fans related best replica watch site 2022 Rolex GMT best fake watches with two bezel-shading blends, yet edgy and modern this timepiece will continue to illuminate the depths with precision timekeeping. Which watch Panerai Ferrari watches, . Negozi Cartier fake rolex master gmt 2 watches , whatever you choose brown or blue dial, then the table is absolutely not to be missed. Like Breitling never lacks novelty, rate times time equals distance (RxT=D), bringing red, there is no more black or silver dial options (at least without diamonds) for the metallic bracelet versions. No more leather strap options either. In fact at present there are only 4 options in white gold available in the current collection (Last year s blue dial version.