subota, 4. decembar 2021.

Kruševac
subota
Uglavnom oblačno.
Uglavnom oblačno.
2°C
Trenutni pritisak: 1010 mb
Vlažnost: 92%
Brzina vetra: 3 m/s ZJZ
 

Predavanje „Komparativna analiza prenatalnih testova, pouzdanost, prednost i mane“ u organizaciji Doma zdravlja Sloga medik

Predavanje „Komparativna analiza prenatalnih testova, pouzdanost, prednost i mane“ u organizaciji Doma zdravlja Sloga medik

U organizaciji Doma zdravlja Sloga medik održano je predavanje „Komparativna analiza prenatalnih testova, pouzdanost, prednost i mane.

Prema podacima Zavoda za javno zdravlje Batut, kod žena starosti od 29 do 39 godina u porastu je broj dece koja se rađaju sa najčešće Daunovim ali i nekim drugim sindroma koji utiču na kvalitet života cele porodice.

Amniocinteza pokazuje neke od problema ali LIVIA najnoviji neinvazivni test budućim roditeljima pruža mogućnost da dobiju važne informacije o genetičkom zdravlju beba, navela je genetičar Milica Filipović Stanković.

O Komparativnoj analizi prenatalnih testova pouzdanosti, prednostima i manama, govorio je doktor Nebojša Zećević sa klinike Narodni front, na kojoj se godišnje obavi najveći broj porođaja u Srbiji i koja je jedna od vodećih u vantelesnoim trudnoćama ali i prevremeno rođenim bebama kojih je sve više poslednjih godina. LIVIA test radi se iz venske krvi majke, s obzirom da je utvrđeno da tokom trudnoće DNK bebe ulazi u majčin krvotok.

LIVIA test mogu da urade sve trudnice, one koje su dobile loš nalaz doble-triple testa ili ultrazvuka u prvom i drugom trimestru, koje su začele vantelesnom oplodnjom koje nose rizik godina ili imaju ličnu i porodičnu istoriju nekog genetičkog poremećaja.

U domu zdravlja Sloga Medik od pre mesec dana moguće je dati krv za LIVIA test, ali uraditi i druge analize, navela je ginekolog Dejana Milojević.

Opširnije u prilogu TV Kruševac.

Povezano