ponedeljak, 25. oktobar 2021.

Kruševac
ponedeljak
Bez padavina.
Bez padavina.
7°C
Trenutni pritisak: 1030 mb
Vlažnost: 76%
Brzina vetra: 3 m/s I
 

Rođendan Vikipedije na srpskom jeziku

Rođendan Vikipedije na srpskom jeziku

 „Vikimedija Srbija“ obeležila je  16 godina rada „Vikipedije“ na srpskom jeziku, a njeni osnivači su poručili da će najveća onlajn enciklopedija nastaviti da se poboljšava kako bi tekstovi bili još pouzdaniji i sadržajniji.

Urednik Vikipedije Dragan Satarić je ocenio da je Vikipedija na srpskom jeziku danas bolja nego pre 16 godina i da ima kvalitetnije tekstove. Satarić smatra da je Vikipedija Srbija postala nezaobilazni izvor podataka za sve građane koji koriste onlajn besplatne enciklopedije.

U razgovoru više ljudi se može čuti: „Čekaj da proverim taj podatak na Vikipediji“, napomenuo je Satarić na svečanosti u Univerzitetskoj biblioteci u Beogradu.

Urednik Vikipedije na srpskom jeziku Đorđe Stakić je ocenio da je razvoj takve onlajn enciklopedije potpomognut napretkom tehnike i pojavom kvalitetnih mobilnih telefona. Stakić je istakao i da je Vikipedija sama napredovala i da danas u svojim tekstovima ima i reference.

Ivana Guslarević iz Vikimedije Srbije je najavila da će se ta organizacija u 2017. godini  usredsrediti na saradnju sa institucijama kulture i obrazovanja. Vikipedija, kako kaže Guslarevićeva, nastoji da objavi što je moguće više arhivske građe u elektronskom obliku, kako bi ona postala dostupnija građanima.

Izvor: FoNet, RTS

Povezano