nedelja, 19. septembar 2021.

Kruševac
nedelja
Uglavnom bez padavina.
Uglavnom bez padavina.
21°C
Trenutni pritisak: 1010 mb
Vlažnost: 54%
Brzina vetra: 1 m/s J
 

Šta predviđa nacrt novog Zakona o zdravstvenom osiguranju

Šta predviđa nacrt novog Zakona o zdravstvenom osiguranju

Nacrt novog Zakona o zdravstvenom osiguranju uskoro bi trebalo da se nađe pred poslanicima, a pre toga treba da bude usvojen od strane Vlade Srbije.

Ono što su za sada samo predlozi jesu kazne za neodazivanje na skrining preglede,  lekari specijalisti ubuduće će moći da pacijenta upute na stacionirano lečenje, odnosno,  pacijent , neće morati kod ozabranog lekara po uput. Prava koje građani imaju na teret zdravstvenog osiguranja su proširena, pa žene koje su opericane od  raka dojke i kod kojih je odstranjena jedna ili obe dojke imaće mogućnost da o trošku osiguranja urade korekciju ili rekonstrukciju.

Paket obaveznih zdravstvenih usluga  biće definisan i sadržaće mere prevencije i ranog otkrivanja bolesti, preglede i lečenja u slučaju planiranja porodice, trudnoće, porođaja, kao i 12 meseci nakon porođaja. U paket su uvršteni  pregledi i lečenje u slučaju bolesti i povrede, pregledi i lečenja usta i zuba, a u paket će biti uključenji lekovi, medicinska rehabilitacija i medicinska sredstva.

Roditelji dece koja boluju od najtežih bolesti imaće pravo da budu na bolovanju dok im deca ne napune 18 godina i za to vreme primaće 100 odsto zarade.

Novine će biti i dijagnostika bolesti u inostranstvu,  a postoje i druge kategorije koje će biti uvrštene u obavezno zdravstveno osiguranje, poput javnih beležnika, osoba sa statusom borca, stoji u nacrtu novog zakona.

Povezano