ponedeljak, 25. oktobar 2021.

Kruševac
ponedeljak
Bez padavina.
Bez padavina.
7°C
Trenutni pritisak: 1030 mb
Vlažnost: 76%
Brzina vetra: 3 m/s I
 

Dan bezbednosti na internetu: Nikad dovoljno opreznosti

Dan bezbednosti na internetu: Nikad dovoljno opreznosti

Međunarodni Dan bezbednosti na internetu ima za cilj da podigne svest i znanje o tome kako treba bezbedno koristiti globalnu kompjutersku mrežu. Na primer, svako četvrto dete našlo se u situaciji da mu je bez dozvole objavljena slika na internetu ili je već imalo neku neprijatnost ove vrste, a iskustvo govori da roditelji nemaju kompetencije niti su dovoljno digitalno pismeni da pomognu u takvim situacijama. Pod sloganom „Menjajte se i ujedinite za bolji internet“, ove godine promoviše se upravo bezbedna i pozitivna upotreba digitalnih tehnologija u našem svakodnevnom životu.

Internet je nešto sa čim mnogi od nas započinju i završavaju dan, koristeći ga preko neke od platformi kao što su mobilni telefon, kompjuter, tablet, smart tv. Postao je neizbežan u protoku informacija i znanja i niko više ne osporava dobrobiti koje donosi, a njegova interaktivnost omogućuje i sve više digitalnih servisa koji će zameniti naše obilaske šaltera, prodavnica ili plaćanje novcem.

Na žalost, i rizici na koje istovremeno pristajemo sve su brojniji – na internetu mogu da budu ugroženi naša privatnost i reputacija, opljačka naš novac na bankasrkim računima ili zloupotrebljene bitne poslevne informacije, onesposobljen naš računar…

Nepoželjna elektoronska pošta, hakerski napadi, izloženost virusima i malicioznim softverima svakodnevne su pretnje koje globalna elektronska mreža podrazumeva, pri čemu su posebno osetljive kategorije kao što su deca i mladi, čija izloženost digitalnom nasilju i razne vrste zlupotrebe tehnologije jesu nešto što zaslužuje pažnju kako roditelja, tako i škole.

Jer, kako bi to nas narod mogao mudro da zaključi, internet je dobar sluga ali može da bude i loš gospodar.

Povezano