sreda, 15. jul 2020.

Kruševac
sreda
Bez padavina.
Bez padavina.
16°C
Trenutni pritisak: 1010 mb
Vlažnost: 77%
Brzina vetra: 0 m/s J
 

Realizacija projekta „LS, OCD I MEDIJI ZA ODGOVORNIJE JAVNE FINANSIJE“ u Kruševcu

Realizacija projekta „LS, OCD I MEDIJI ZA ODGOVORNIJE JAVNE FINANSIJE“ u Kruševcu

Projekat „Lokalne samouprave, organizacije civilnog društva i mediji za odgovornije javne finansije“ sprovodi Beogradski fond za političku izuzetnost (BFPE) u saradnji sa Asocijacijom nezavisnih elektronskih medija (ANEM), a uz finansijsku podršku Programa Ujedinjenih nacija za razvoj (UNDP). Kruševac je jedan od 15 gradova i opština u kojima se realizuje ovaj projekat, a lokalne aktivnosti se sprovode u saradnji Grada Kruševca, Radio Televizije Kruševac i Udruženja građana „Edukativni centar Kruševac“. Cilj inicijative je uspostavljanje kontinuirane saradnje, razumevanja i konstruktivnog dijaloga između lokalnih samouprava i nedržavnih aktera u lokalnim zajednicama u oblasti upravljanja javnim finansijama. Realizacija se oslanja na podsticanje većeg uključivanja građana u planiranje, izvršenje i kontrolu lokalnog budžeta, kroz saradnju lokalnih organizacija civilnog društva i medija i kroz učenje iz primera dobrih praksi u ovoj oblasti.

 

Gostujući u programu Radio Televizije Kruševac, predstavnici lokalne samouprave i UG „Edukativni centar Kruševac“(ECK) prezentovali su projekat „Lokalne samouprave, organizacije civilnog društva i mediji za odgovornije javne finansije“ i počeli promociju lokalnih aktivnosti koje će biti realizovane u narednom periodu. Planom lokalnih aktivnosti, u prvoj polovini aprila, planirano je postavljanje kutija na tri lokacije u Kruševcu (hol Gradske uprave i dve mesne zajednice – Bela Voda i Veliki Šiljegovac) u koje sugrađani, anonimno, mogu ubaciti pitanja o lokalnom budžetu. Namera je da se, na taj način, svakom građaninu omogući da postavi pitanje i otklone najčešći razlozi neaktivnosti (nije mi dostupno, ne znam gde i kome da postavim pitanje, ne koristim internet i slično). Na kutijama će biti dostupne osnovne informacije o projektu i vidljiv natpis „Kruševački nauk – gradski budžet nije bauk“ (lokalni slogan). Za pitanja sugrađana, kutije će biti otvorene do kraja jula, prazniće se na kraju svakog meseca (april, maj, jun i jul), a na sastancima predstavnika ECK i lokalne samouprave (LS) – stručne gradske službe ponudiće odgovore na najčešća pitanja Kruševljana o budžetu. Kroz programe Radio Televizije Kruševac, odgovori na najčešća pitanja o gradskom budžetu prezentovaće se široj javnosti.

Kreiranjem Google forma „Postavite pitanje o budžetu grada Kruševca“ (dostupan na ovom linku) omogućeno je  i postavljanje pitanja u elektronskoj formi.  U toku realizacije projekta, predlog za budžet grada Kruševca, sugrađani mogu poslati ECK-u na mejl kspredlog@ec.org.rs.

Po završetku prvog dela aktivnosti, Edukativni centar Kruševac će, u avgustu, pripremiti (u saradnji sa predstavnicima LS) i štampati plakate sa odgovorima na najčešća pitanja i nedoumice Kruševljana u vezi sa gradskim budžetom. Nakon postavljanja ovih plakata, na frekventnim mestima u Kruševcu, osnovne informacije o budžetu biće dostupne velikom broju sugrađana.

pr

Projekat „Lokalne samouprave, organizacije civilnog društva i mediji za odgovornije javne finansije“, koji sprovodi Beogradski fond za političku izuzetnost u saradnji sa ANEM-om, deo je šireg programa „Unapređenje revizije na lokalnom nivou za efikasnije upravljanje javnim finansijama“ koji UNDP sprovodi u saradnji sa Centralnom jedinicom za harmonizaciju Ministarstva finansija Republike Srbije.

Povezano