petak, 15. novembar 2019.

Kruševac
petak
Bez padavina.
Bez padavina.
8°C
Trenutni pritisak: 1010 mb
Vlažnost: 99%
Brzina vetra: 0 m/s J
 

Srbiji su potrebni pedijatri, radiolozi i anesteziolozi

Srbiji su potrebni pedijatri, radiolozi i anesteziolozi

Zdravstvenim ustanovama u Srbiji najviše nedostaju pedijatri, radiolozi i anesteziolozi. Od početka godine zaposleno je 1600 zdravstvenih radnika, a po planu Ministarstva zdravlja do kraja godine u radni odnos biće primljeno još hiljadu medicinara.

Jedan od razloga što nema dovoljno određenih specijalista je i što je osam godina bila na snazi  zabrana specijalizacija. Za tri godine odobreno je više od četiri hiljade specijalizacija i to je stvaranje nove generacije lekara i podmlađivanje kadra. Ministarstvo je  nedavno donelo novi kadrovski plan po kome je jasno definisano koliko lekara mora da ima dom zdravlja u odnosu na broj stanovnika i koliko klinički centar u odnosu na broj postelja.

U poređenju sa zemljama u okruženju, Srbija ima najbolje uređen zdravstveni sistem i u domovima zdravlja rade pedijatri, ginekolozi i lekari opšte prakse, kao izabrani lekari . U većini susednih zemalja izabrani lekar je lekar cele porodice, odnosno ne postoje pedijatri i ginekolozi kao izabrani lekari.

Povezano