sreda, 3. jun 2020.

Kruševac
sreda
Oblačno.
Oblačno.
18°C
Trenutni pritisak: 1010 mb
Vlažnost: 58%
Brzina vetra: 1 m/s ZJZ
 

Srbiji su potrebni pedijatri, radiolozi i anesteziolozi

Srbiji su potrebni pedijatri, radiolozi i anesteziolozi

Zdravstvenim ustanovama u Srbiji najviše nedostaju pedijatri, radiolozi i anesteziolozi. Od početka godine zaposleno je 1600 zdravstvenih radnika, a po planu Ministarstva zdravlja do kraja godine u radni odnos biće primljeno još hiljadu medicinara.

Jedan od razloga što nema dovoljno određenih specijalista je i što je osam godina bila na snazi  zabrana specijalizacija. Za tri godine odobreno je više od četiri hiljade specijalizacija i to je stvaranje nove generacije lekara i podmlađivanje kadra. Ministarstvo je  nedavno donelo novi kadrovski plan po kome je jasno definisano koliko lekara mora da ima dom zdravlja u odnosu na broj stanovnika i koliko klinički centar u odnosu na broj postelja.

U poređenju sa zemljama u okruženju, Srbija ima najbolje uređen zdravstveni sistem i u domovima zdravlja rade pedijatri, ginekolozi i lekari opšte prakse, kao izabrani lekari . U većini susednih zemalja izabrani lekar je lekar cele porodice, odnosno ne postoje pedijatri i ginekolozi kao izabrani lekari.

Povezano