ponedeljak, 25. oktobar 2021.

Kruševac
ponedeljak
Bez padavina.
Bez padavina.
10°C
Trenutni pritisak: 1030 mb
Vlažnost: 61%
Brzina vetra: 3 m/s I
 

Za mesec dana počinju građevinski radovi na izgranji bioneregane Bilding enerdži 1 Kruševac

Za mesec dana počinju građevinski radovi na izgranji bioneregane Bilding enerdži 1 Kruševac

Za mesec dana počinju građevinski radovi na izgranji bioneregane Bilding enerdži 1 Kruševac koja je deo italijanske kompanije Bilding enerdži.  Kao primarni energent bioenergana koristiće drvnu biomasu iz šumarstva i biće direktno povezana na eketričnu mrežu Elektrodistribucije i mrežu daljinskog grejanja.

Bilding enerdži proizvodiće 4,8 megavata električne energije i 28 mega vata toplotne na sat. Bilding enerdži 1 Kruševac nastala je kao rezultat saradnje kompanije Bilding enerdži iz Milana i Sinerdži invest iz Kruševca kao loklanog partnera u projektu proizvodnje energije iz obnovljivih izvora.

Posle potpisivanja ugovora sa Javnim preduzećem Srbijašume, u oktobru prošle godine, čemu je prethodilo i potpisivanje ugovora sa Javnim komunalnim preduzećem, Toplanom, Elektrodistribucijom i Vodovodom, nijue bilo pauze već se intenzivno radilo na pripremi dokuntacije.

Osim novih izvora energije i 24-časovna snabdevanja energijom Bilding enerdži će obezbediti direktno 40 do 50 novih radnih mesta i mnogo veći broj indirektno.

Ukupna vrednost investicije je 28 miliona evra i to 80 odsto sredstava italijanskog investitora i 20 odsto kruševačke firme Sinerdži.

Objekat e se nalaziti u industrijskoj zoni na Jasičkom putu na površini površine 60 ari kao i na dodatnoj površini koja je potrebna za skladištenje energenata.

Povezano