sreda, 28. septembar 2022.

Kruševac
sreda
Oblačno.
Oblačno.
11°C
Trenutni pritisak: 1000 mb
Vlažnost: 100%
Brzina vetra: 0 m/s SSZ
 

Sudbina kruševačkih preduzeća u stečaju: DIP „Savremeni dom“

Sudbina kruševačkih preduzeća u stečaju: DIP „Savremeni dom“

Sudbinu kruševačkih preduzeća u stečaju, koja su pre 30-ak godina bila lideri u svojim granama, nastavljamo podacima o „Savremenom domu“ koji je u stečaju od jula 2015. godine.

Od Agencije za licenciranje stečajnih upravnika saznajemo  da je u postupku pripreme prodaje imovine završena njena procena, ali oglašavanje prodaje još nije moguće jer nisu okončani postupci koji se vode pred Agencijom za restituciju.

Reč je o dva postupka, a u jednom od njih nema uslova za naturalnu restituciju pa će se tražiti novčani ekvivalent. Stečajna upravnica Sonja Veselinović nema podatke o drugom postupku i kaže da ne bi bilo ozbiljno govoriti o vrednosti procenjene imovine dok ista ne bude verifikovana od strane Centra za stečaje. Kako stoji u dopisu  u dosadašnjem postupku nije bilo pokazano interesovanje za kupovinu imovine stečajnog dužnika.

RTK je postavila pitanje o eventualnim namerama sadašnjeg zakupca da kupi DIP Savremeni dom ili njen deo – odgovoreno je da stečajni upravnik nema ovlašćenja da se izjašnjava o tome, a  u ovoj fazi postupka planira da prodaja imovine bude oglašena u tri imovinske celine i to geografski po sedištu – Kruševac, Ražanj i Ulcinj gde, podsećamo, bivši kombinat ima lokal.

Takođe, stoji u dopisu Agencije, Ne razmatra se mogućnost podele lokacije u Kruševcu, a u međuvremenu urađena okolna infrastruktura neće uticati na procenu vrednosti imovine stečajnog dužnika jer je Zakonom o stečaju jasno definisano šta predstavlja stečajnu masu.

Nakon oglašavanja prodaje, na ishod i okončanje iste utiču samo kupci. Stečajni upravnik nema mogućnost da proceni vreme kada će prodaja biti realizovana i kada će postupak biti okončan – saznajemo u Agenciji za licenciranje stečajnih upravnika.

 

Povezano