utorak, 16. avgust 2022.

Kruševac
utorak
Uglavnom bez padavina.
Uglavnom bez padavina.
25°C
Trenutni pritisak: 1010 mb
Vlažnost: 63%
Brzina vetra: 1 m/s ZJZ
 

U Narodnom muzeju otvorena izložba „Tesla i Pupin na istom putu“

U Narodnom muzeju otvorena izložba „Tesla i Pupin na istom putu“

Izložba „Tesla i Pupin na istom putu“, autorke Aleksandre Ninković Tašić, posetioci će u narednih mesec dana moći da vide u kruševačkom Narodnom muzeju. Zvanično otvaranje pratila je tribina na temu izložbe. 

Kruševac je peti grad u čijem muzeju je postavljena izložba o dvojici velikih naučnika Tesli i Pupinu koji ruši mit o rivalitetu ova dva srpska velikana, već o njihovom zajedničkom putu i zalaganju za nauku i srpski narod.Kruševljani su pre tri godine imali priliku da vide deo  izložbe o Mihajlu Pupinu, ali ova objašnjava odnose dva velika  naučnika, istakao je otvarajući izložbu direktor Narodnog Muzeja u Kruševcu Goran Vasić.

Nije slučajno da se otvaranje izložbe u Kruševcu poklopilo se sa danom rođenja Mihajla Pupina istakla je predsednica Društva „Mihajlo Pupin“,autorka izložbe Aleksandra Ninković Tašić.

Osim izloženih panela, najvažniji deo izložbe, po rečima autorke je uključivanje telekomunikacija koja se sastoji iz 5 interakcija.

Pre Kruševca izložba je bila u Beogradu, Nišu Kragujevcu i Šapcu. Odavde ide u Republiku Srpsku, pa u Novi Sad, a putovanje će završiti u Idvoru-rodnom mestu Mihajla Pupina gde će biti trajno phranjena. Kruševljani ovu izložbu imaju priliku da vide narednih mesec dana u našem muzeju.

Povezano