subota, 23. oktobar 2021.

Kruševac
subota
Uglavnom oblačno.
Uglavnom oblačno.
8°C
Trenutni pritisak: 1030 mb
Vlažnost: 87%
Brzina vetra: 2 m/s J
 

Zbog pojave epidemije malih boginja na Kosovu i Metohiji: Mere pojačanog nadzora

Zbog pojave epidemije malih boginja na Kosovu i Metohiji: Mere pojačanog nadzora

Zbog pojave epidemije malih boginja na Kosovu i Metohiji, između ostalih domova zdravlja u Srbiji i kruševački je  dobio obaveštenje i preporuku od Republičkog zavoda za javno zdravlje, da se  primene mere pojačanog nadzora.

To podrazumeva  prijavu sumnje na oboljenje od malih boginja, izolaciju, laboratorijsko ispitivanje i analizu slučajeva, odgovarajuće bolničko lečenje, a pre svega hitnu vakcinaciju dece, istakla je načelnica Dispanzera za prdškolsku decu Doma zdravlja Kruševac doktorka Dragica Simić.

Ona je naglasila da se trenutno radi vanredna revizija vakcinalnih kartona, a pri dolasku dece na pregled sprovodi se provera vakcinalnog statusa svakog pacijenta. Nevakcinisana deca upućuju se u službu vakcinacije, kaže doktorka Simić i navodi da se primanjem vakcine stvara imunitet protiv ove zarazne bolesti i nema bojazni,  da oni koji su vakcinisani  i preleželi male boginje,  ponovo obole.

Simptomi su povišena temperatura, osip po koži,  promene sluzokože u ustima, glavobola i malaksalost,  a jedna od najtežih komplikacija je upala moždanice, navela je dokrorka Simić .

Dom zdravlja Kruševac ima dovaljan broj vakcina protiv malih boginja i drugih zaraznih bolesti.

Povezano