četvrtak, 16. januar 2025.

Obaveštenje o neuspehu od provajdera:
Connection Error:http_request_failed

Nutricionista Biljana Stefanović: Pogrešne navike u ishrani u svim kategorijama stanovništva

Nutricionista Biljana Stefanović: Pogrešne navike u ishrani u svim kategorijama stanovništva

Umerenost u ishrani je jedan od preduslova kako bi sačuvali zdravlje. Ugljeni hidrati, masti i vitamuni obezbeđuju pravilan rad organizma. Masti su deo ćelija i organizmu su podjednako potrebne biljnog i životinjskog porekla, rekla je govoreći o ishrani nutricionista predškolske ustanove Nata Veljković Biljana Stefanović. 

Istraživanja i Srbiji pokazuju  da su zastupljene pogrešne navike u ishrani u svim kategorijama stanovništva, od dece do starijih osoba, što predstavlja značajan faktor rizika od oboljevanja i umiranja od masovnih nezaraznih bolesti, od kojih u našoj sredini prednjače bolesti srca, krvnih sudova i maligne bolesti.

Umerenost u ishrani je jedan od preduslova kako bi sačuvali zdravlje. Ugljeni hidrati, masti i vitamuni obezbeđuju pravilan rad organizma.

Masti su deo ćelija i organizmu su podjednako potrebne biljnog i životinjskog porekla. U kuhinji predškolske ustanove „Pionir“ u Kruševcu dnevno se pripremi oko 10 hiljada obroka.

Pripremaju se pod nadzorom nutricioniste, po sezonski utvrđenim jelovnicima, kojim su obuhvaćene sve namirnice, kontrolisane od stručnjaka Zavoda za javno zdravlje.

Izbalansirane namirnice, unos voća i povrća, pet obroka dnevno, osnov su za pravilno razvijanje i zdravlje dece, čemu kroz brojne radionice učimo naše mališane, kaže nutricionista Biljana Stefanović.

Povezano