utorak, 27. oktobar 2020.

Kruševac
utorak
Uglavnom bez padavina.
Uglavnom bez padavina.
5°C
Trenutni pritisak: 1020 mb
Vlažnost: 98%
Brzina vetra: 0 m/s J
 

U Kruševcu predstavljena monografija o Petru Kralju

U Kruševcu predstavljena monografija o Petru  Kralju

U Beloj sali Kulturnog centra Kruševac, predstavljena je monografija „Kralj“ posvećena životu i radu glumca Petra Kralja. Autorka monografije je publicista, dokumentarista i scenarista Radio Televizije Srbije, Anita Panić.

Glumačko umeće Petra Kralja ga je učinilo jednim od najboljih glumaca 20. veka, počinje svoju priču, govoreći o Monografiji, koja je upravo posvećana životu i radu ovog poznatog srpskog glumca, autorka publicista, dokumentarista i scenarista Radio Televizije Srbije Anita Panić. Knjiga  sadrži oko 80 odsto materijala iz privatne arhive porodice Kralj, koji nikada ranije nije objavljen i sačinjena je od citata ovog čuvenog glumca o životu, ljubavi, prijateljstvu i drugo, istakla je autorka Panić.

Pored njegove porodice i onih koji su ga profesionalno poznavali u Monografiji su i zapisi njegovih poznanika, odnosno prijatelja

Petar Kralj je diplomirao na Akademiji za pozorište, film, radio i televiziju u Beogradu.

Bio je član Ateljea 212 od 1968. do 1979. godine, kada je prešao u slobodne umetnike. Najviše je igrao u Ateljeu 212 i Narodnom pozorištu. Mala scena Ateljea 212 danas se, njemu u čast, zove „Scena Petar Kralj“.

Inače, domaćin večeri bila je urednica dramskog programa Kulturnog centra Kruševac Lidija Užarević, a posetiocima u Beloj sali prikazani su video zapisi na kojima Petar Kralj čita poeziju, a odlomke iz Monografije, koja ima 15 poglavlja, čitala je kruševačka glumica Ema Stojanović.

 

 

Povezano