četvrtak, 24. januar 2019.

Kruševac
četvrtak
Naleti vetra.
Naleti vetra.
0°C
Trenutni pritisak: 1000 mb
Vlažnost: 79%
Brzina vetra: 6 m/s SZ
 

U Sabornom hramu Svetog Đorđa u Kruševcu proslavljen je Đurđic, slava brojnih srpskih domaćina

U Sabornom hramu Svetog Đorđa u Kruševcu proslavljen je Đurđic, slava brojnih srpskih domaćina

U Sabornom Hramu Svetog Đorđa u Kruševcu, Svetom Liturgijom i osveštavanjem slavskih kolača, proslavljen je Đurđic, slava brojnih srpskih domaćina.

Visoki oficir Cara Dioklecijana, Sveti Đorđe – stradao je 303. godine za Veru Hristovu, a Obnovljenje Hrama Svetog Đorđa, u narodu – Đurđic – je dan molitvenog sećanja na Prenos Njegovih Moštiju iz Nikomidije u grad Lidu Palestinsku, odakle i majka Svetiteljeva beše.

SV DJORDJE SABORNI HRAM

Sveti Car Konstantin podigao je u Lidi, Gradu severno od Svetog Grada Jerusalima – veličanstveni Hram i tu, po Svetiteljevoj želji behu prenesene Njegove Mošti.

U Lidi se hodočasnici poklanjaju neprestano Mirotočivom Grobu Svetitelja i mnogi, sa Verom ostavljaju ceduljice sa imenima i molitvenim željama, koje se po veri – nekad i prilikom samog prinošenja molitve i darova – ispunjavaju.

SV DJORDJE

U čast patrona Sabornog Hrama u Kruševcu, Svetog Đorđa – kruševačko sveštenstvo služilo je Svetu Liturgiju – komadić Neba – kako Blagosilja Vladika Nikolaj.

Besedu je uputio protojerej Dragić Ilić, sveštenik i književnik, koji je pozvao na izučavanje nacionalne istorije i ukazao na razloge poštovanja Svetog Đorđa kroz istoriju Hrišćanstva. – Hristonosci – iako tokom svog života bivaju od svih odbačeni i stradaju – uvek postaju Pobedonosci. Trpljenjem i Strpljenjem, do kraja.

SABORNI HRAM[(002975)13-25-49]

– Predivna je priča o raskošnoj lepoti Srbije, viđenom Duhovnim vidom Svetog Vladike Nikolaja Žičkog. Srpski Zlatousti,  je tokom Drugog svetskog rata, godinu i po dana, 41. i 1942. godine – proveo u Ljubostinji, i tom prilikom posetio uprvao ovaj naš Saborni Hram u Kruševcu – Crkvu Svetog Đorđa.

– Sveti Dositej Ispovednik, Vladika niški a potom prvi Mitropolit Zagrebački, pretučen od ustaša, predstavio se u Gospodu 1945. godine, i Njegov Grob i Svete Mošti nalaze se u Manastiru Vavedenje u Beogradu. Upravo Sveti Mučenik Dositej Ispovednik – u vreme kada je bio nadležni Episkop – blagoslovio je da na kamenom severoistočnom Stubu u Crkvi Svetog Đorđa – budu ispisana imena svih stradalih Kruševljana u ratnim stradanjima početkom 20. veka.

– Treći  – takođe Sveti, Lazar Živadinović, mučenički je postradao od ustaša – a pohodio je ovaj hram kao đakon Svetog Vladike Dositeja, a inače je rodom iz Donje Pakašnice.

Otac Dragić, je pozvao na Blagodarnost Gospodu Koji, je jedan mali narod – SRPSKI – preobrazio u Veliki. Ljubavlju Božjom i Zastupništvom Presvete Bogorodice, i svih Svetih, među Kojima i današnjeg patrona – Svetog Đorđa – Srbija je iznedrila tako veliki broj Svetitelja, Stradalnika i Pobedonosaca. Odgovornost je pronaći uzore u Njima, uz Sabornu Molitvu za duge i blage godine pokajanja, stvaralaštva i Darivanja na Putu Svetoga Save.

Povezano