nedelja, 5. decembar 2021.

Kruševac
nedelja
Uglavnom bez padavina.
Uglavnom bez padavina.
12°C
Trenutni pritisak: 1010 mb
Vlažnost: 42%
Brzina vetra: 2 m/s IJI
 

Akutni koronarni sindrom uzrok polovine smrtnih ishoda od ishemijskih bolesti srca

Akutni koronarni sindrom uzrok polovine smrtnih ishoda od ishemijskih bolesti srca

Prema podacima Instituta za javno zdravlje Srbije „Dr Milan Jovanović Batut“ za 2016, u Srbiji su od bolesti srca i krvnih sudova umrle 52 hiljade i 102 osobe. Akutni koronarni sindrom, koji uključuje akutni infarkt miokarda i nestabilnu anginu pektoris, uzrok je čak 49,8 odsto svih smrtnih ishoda od ishemijskih bolesti srca.

Svakog  sata u Srbiji od bolesti srca i krvnih sudova umre čak šest osoba, od kojih je svaka osma u najproduktivnijim godinama života. Sa stopom smrtnosti od 51,7 odsto, Srbija se nalazi iznad proseka cele Evrope.

Kada se dogodi akutni infarkt miokarda, veliki broj pacijenata uopšte i ne stigne do bolnice, a njih 25 odsto, nažalost, umre.

Nove preporuke za lečenje srčanog udara definisale su vreme od 90 minuta za postavljanje dijagnoze i započinjanje lečenja. To podrazumeva da se uradi koronarografija, otvori krvni sud i ugradi stent, ukoliko je to moguće.

Kada dođe do infarkta srca, ulogu u smanjivanju smrtnosti ima sekundarna prevencija, koja nakon infarkta, uz primenu zdravih stilova života, podrazumeva redovne kontrole i primenu savremenih, efikasnih lekova za sniženje krvnog pritiska i nivoa holestorola u krvi,  a najvažnija grupa lekova  su oni za sprečavanje zgrušavanja krvi i nastanka novih trombova.

Povezano