ponedeljak, 29. novembar 2021.

Kruševac
ponedeljak
Uglavnom oblačno.
Uglavnom oblačno.
11°C
Trenutni pritisak: 1000 mb
Vlažnost: 58%
Brzina vetra: 0 m/s ZJZ
 

Novine u zdravstvu u 2018. godini

Novine u zdravstvu u 2018. godini

Država je izdvojila sredstva za lečenje retkih bolesti za ovu godinu, a uskoro se očekuje pokretanja procedure za nabavku lekova, izjavio je ministar zdravlja Zlatibor Lončar. Od 1. marta u kalendar imunizacije uvodi se nova vakcina  protiv bakterije streptokokus pneumonija ili pneumokoka. To je predviđeno Pravilnikom o vakcinaciji koji je nedavno stupio na snagu.

Država je izdvojila sredstva za lečenje retkih bolesti za ovu godinu, a uskoro se očekuje pokretanja procedure za nabavku lekova, izjavio je ministar zdravlja Zlatibor Lončar.

Od 1. marta u kalendar imunizacije uvodi se nova vakcina  protiv bakterije streptokokus pneumonija ili pneumokoka. To je predviđeno Pravilnikom o vakcinaciji koji je nedavno stupio na snagu.

Prioritet Ministarstva zdravlja za 2018. godinu je proširenje dijagnostičkih metodologija u okviru PRENATALNE DIJAGNOSTIKE , gde će se pre svega insistirati na analizi uzoraka u Srbiji. Uspostavljanje novog sistema lečenja, odnosno da službe ginekologije, pedijatrije i lečenje dece budu pod istim krovom , takođe su prioriteti Ministrstva zdravlja, a sprovešće se tamo gde je to prostorno i kadrovski uzvodljivo, istakao je ministar Lončar.

Zakon o transplataciji treba da uđe u skupštinsku proceduru , a najveći broj donora i transplatacija srca bio je prošle godine, odnosno u brojkama izraženo 90 spašenih ljudskih života zahvaljujući transplataciji, naglasio je Lončar.

Nova vakcina koja će biti obavezna je vakcina koja  štiti decu od upale uva i pluća, meningitisa, sepse i bronhitisa, biće besplatna, a to je jedanaesta obavezna vakcina protiv zaraznih bolesti koju primaju deca.

Povezano