ponedeljak, 29. novembar 2021.

Kruševac
ponedeljak
Uglavnom oblačno.
Uglavnom oblačno.
8°C
Trenutni pritisak: 1000 mb
Vlažnost: 78%
Brzina vetra: 0 m/s J
 

Nacionalni program za prevenciju gojaznosti kod dece i odraslih

Nacionalni program za prevenciju  gojaznosti kod dece i odraslih

Vlada Srbije krajem januara usvojila je Uredbu o nacionalnom programu za prevenciju  gojaznosti kod dece i odraslih, sa ciljem da se zdravlje građana zaštiti i produži životni vek. 

Uredbom koja se odnosi na prevenciju gojaznosti kod odrasle populacije i kod dece predviđeno je da se prevencijom utiče na smanjenje soli i šećera u ishrani, da se ograniči reklamiranje proizvoda namnjenih deci , a koji su bogati šećerom, zasićenim mastima i transmastima.

Posebno će biti obeležena zdrava hrana, a ovim programom predviđena je i obavezna fizička aktivnost u trajanju od 60 minuta u svim vrtićima i školama. Ovo su samo neke od mera za sprečavanje gojaznosti predviđene Uredbom, koju je Vlada usvojila 31. januara, a koja će biti predstavljena sledeće nedelje.

Rezultati istraživanja zdravlja stanovništva Srbije u 2013. godini pokazali su da je svaka druga odrasla osoba prekomerno uhranjena, a da je 14 odsto dece i adolescenata gojazno. Povećanje broja gojaznih osoba iniciralo je uključivanje države  u rešavanje ovog javno zdravstvenog problema.

U izradi programa prevencije gojaznosti učestvovali su Udruženje za prehrambenu industriju Privredne komore Srbije i Ministarstvo zdravlja. Glavni ciljevi programa su promocija zdravog načina života i unapređenje zdravlja celokupnog stanovništva i smanjenje učestalosti gojaznosti kod dece, mladih, odraslih i osoba starije populacije.

Kako se navodi u Uredbi, među prioritetnim oblastima za akciju je i unapređenje saradnje sa proizvođačima hrane u cilju proizvodnje zdravijih proizvoda- razvoj akcionih planova za uvođenje mehanizama za smanjenje sadržaja soli i šećera, ograničenje sadržaja zasićenih masti i eliminaciju transmasti u proizvodima lokalnih proizvođača, kao i sertifikacija hrane u slučaju potrebe. Nacionalni program predviđa i unapređenje ishrane dece u predškolskim ustanovama i školama, kao i odraslog stanovništva na radnom mestu.

Povezano