sreda, 22. januar 2020.

Kruševac
sreda
Bez padavina.
Bez padavina.
2°C
Trenutni pritisak: 1030 mb
Vlažnost: 44%
Brzina vetra: 1 m/s S
 

U prisustvu premijerke Ane Brnabić otvorena nova fabrika „Henkela“ u Kruševcu

U prisustvu premijerke Ane Brnabić otvorena nova fabrika „Henkela“ u Kruševcu

Kompanija Henkel Srbija otvorila  je u Kruševcu novu Somat fabriku sa novom tehnologijom za prizvodnju. Otvaranju su prisustvovali premijerka Ana Brnabić, ambasador Nemačke u Srbiji Aksel Ditman, rukovodstvo grada i menadžment kompanije.

Nova Somat fabrika predstavlja investiciju od 20 miliona evra u kojoj će biti zaposleno 50 radnika. Najsavremenija tehologija, koja donosi nov proizvod na tržište Somat tablete za pranje sudova sa rastvorljivom folijom, snabdevaće 36 regionalnih, evropskih i globalnih tržišta, rekao je direktor habrike Henkel Srbija u Kruševcu Dušan Antonijević. „Henkel uspešno posluje u Srbiji već više od 15 godina i do sada je investirao više od 200 miliona evra u srpsko tržište. Ova investicija još jedan je dokaz strateške uloge naše fabrike u Kruševcu i veoma smo ponosni što smo uspeli da otvorimo nova radna mesta.“

Dusan Antonijevic, direktor fabrike Henkel Srbija u Krusevcu 1

Za grad Kruševac svaka nova fabrika i radno mesto su izuzetno važni, rekla je ovom prilikom gradonačelnica Kruševca Jasmina Palurović.

Dusan Antonijevic, Ana Brnabic, Jasmina Palurovic u obilsku novog Somat ...

Fabrika Henkel  je nova važna investicija za privredu Srbije a danas sam ovde da  podržim gradonačelnicu i tim koji koji se trudi da privuče investitore, jer je kruševac jedan od primera koji se trudi da stvori pozitivno okruženje za investitore i u tome ima veliku podršku Vlade Srbije, istakla je predsednica Vlade Ana Brnabić.

Premijerka je istakla da je nova investicija važna za srpsku privredu i da „Henkel“ daje dobar putokaz kako treba da se tretiraju ljudi da bi došli i ostali kod vas da rade.

Gospodja Ana Brnabic, Predsednica Vlade Republike Srbije 2

„Hvala vam za fanstastične uslove za naše radnike i na tome što zapošljavate u Srbiji oko 400 ljudi“, rekla je Brnabić.

Ona je naznačila da „Henkel“ otvara nova radna mesta, ali i dovodi novu tehnologiju i znanje, a to je ono sto će sutra određivati konkrentnost.

„Nadam se da ćete sa ovim pogonom ući među 10 izvoznika iz Srbije i time podići konkurentnost Srbije“, rekla je premijerka.

Ona je navela navela da je Kruševac postao jedan od primera lokalne samouprave koje su povoljno okruženje poslovanje, kako za strane, tako i za domaće kompanije.

„Čehoslovak grupa“ potpisala ugovore sa 206 radnika

„Čehoslovak grupa“, koja je preuzela kruševački „14. oktobar“, do sada je potpisala ugovore sa 206 radnika, dobili su sve potrebne licence Ministarstva odbrane i u naredna dva meseca će krenuti dalja proizvodnja, izjavila je premijerka Ana Brnabić.

Kako je rekla, važno je da „14. oktobar“ što pre stane na noge i da što pre krene prizvodnja, jer važna za naš BDP.

„Pratimo to, kao što pratimo i, na primer, privatizaciju Galenike, da vidimo da li investitori koji su kupili kompanije, stvarno ispunjavaju sve ono što je bilo dogovoreno i obećano u procesu privatizacije, da ne bi imali procese kao što je bio Magnohrom, da neki privatni partner u stvari potpuno uništi kompaniju“, rekla je Brnabić odgovarajući na pitanja novinara u Kruševcu.

Ambasador Nemačke Aksel Ditman na otvaranju nove fabrike Henkela u Kruševcu podsetio je da u Srbiji trenutno posluje oko 400 nemačkih preduzeće koja zapošljavaju preko 44.00 radnika. Ditman je istakao  da „Henkel“ vidi kao simbol sve intenzivnije ekonomske saradnje Srbije i Nemačke.

Direktor fabrike Dušan Antonijević istakao je da „Henkel“ uspešno posluje u Srbiji već više od 15 godina i do sada je investirao 200 miliona evra u srpsko tržište. Istakao je da je izgradnja novog proizvodnog pogona počela prošle godine i završena za osam meseci.

Dusan Antonijevic, direktor fabrike Henkel Srbija u Krusevcu 1

Nemačka kompanija „Henkel“ posluje širom sveta u različitim oblastima. Osnovana 1876. godine, kompanija je prošle godine ostvarila prodaju od 20 milijardi evra i operativni profit od 3,5 milijarde evra. Tri najpoznatija „Henkel“ brenda su Persil (deterdžent), Švarckof (nega kose) i Loktajt (lepak), a ostvarili su više od 6,4 milijardi evra ukupne prodaje. „Henkel“ je 1962. godine lansirao Somat – prvi deterdžent za čišćenje u Nemačkoj koji je posebno razvijen za mašine za sudove.

Otvaranju Henkelove Somat fabrike predhodili su sastanci predsednice Vlade Ane Brnabić sa gradonačelnicom i saradnicima u gradskoj upravi i rukovodsvom Henkela u krugu fabrike.

 

Sastanak sa čelnicima Grada

Premijerka Srbije Ana Brnabić, u okviru zvanične posete Kruševcu, gde je prisustvovala otvaranju nove fabrike u „Henkelu“, sastala se prvo sa čelnicima Grada. Bez prisustva novinara, u kabinetu gradonačelnice Jasmine Palurović, sa premijerkom Brnabić razgovarali su i predsednik Skupštine Grada Živojin Miloradović i pomoćnik gradonačelnice Miroljub Ćosić. Podsetimo, šefica Srpske vlade poslednji put boravila je u Kruševcu na Dan oslobodjenja Grada 14. oktobra prošle godine i simbolično predala ključ novom vlasniku IMK 14. oktobar i  predstavila rezultate rada prvih 100 dana Vlade na čijem je čelu.

 

Povezano