ponedeljak, 27. januar 2020.

Kruševac
ponedeljak
Oblačno.
Oblačno.
2°C
Trenutni pritisak: 1020 mb
Vlažnost: 100%
Brzina vetra: 1 m/s J
 

U vodiču za filmove koje morate videti pre smrti i 15 jugoslovenskih ostvarenja

U vodiču za filmove koje morate videti pre smrti i 15 jugoslovenskih ostvarenja

Novo izdanje knjige „1.001 film koji moraš da vidiš pre nego što umreš“ u kome se našlo i 15 ostvarenja jugoslovenske kinematografije, među kojima su „Majstori, majstori“, „Lajanje na zvezde“, „Kad budem mrtav i beo“, „Skupljači perja“… promovisano je u Filmskom centru Srbije.

Knjiga „1.001 film koji moraš da vidiš pre nego što umreš“, čiji su autori Stiven Džej Šnajder i Ijan Hejdn Smit, i na kojoj je radio tim od 60 ljudi koji su birali po njihovom kriterijumu najbolje filmove iz istorije svetske kinematografije, objavljena je na 30 jezika i prodata u milion i po primeraka širom sveta.

Dragan Jovanović, glavni urednik u izdavačkoj kući „Filip Višnjić“, predstavio je 15 domaćih ostvarenja koja su se našla u knjizi.

Reč je o filmovima: Kad budem mrtav i beo Živojina Pavlovića, Skupljači perja Aleksandra Petrovića, Bitka na Neretvi Veljka Bulajića, VP Misterije organizma Dušana Makavejeva, Čuvar plaže u zimskom periodu Gorana Paskaljevića, Majstori, majstori Gorana Markovića, Ko to tamo peva Slobodana Šijana, Sećaš li se Doli Bel Emira Kusturice, Maratonci trče počasni krug Slobodana Šijana, omnibus Kako je propao rokenrol, Andergraund Emira Kusturice, Lajanje na Zvezde Zdravka Šotre, Nacionalna klasa Gorana Markovića, Lepa sela lepo gore Srđana Dragojevića i Ničija zemlja Danisa Tanovića.

Jovanović je naglasio da je listu sastavljao sa Aleksandrom Petrovićem, liderom grupe „Ortodoks Kelts“ i filmskim kritičarem Borislavom Anđelićem.

„Ovo je naša lista i svesni smo da na njoj nedostaju filmovi kao što su Bure baruta ili Okupacija u 26 slika… Nismo birali filmove prema broju nagrada koje su dobili na svetskim festivalima već smo izneli lični stav. Izbacili smo iz knjige recimo Razjarenog bika da bi u nju ušli Maratonci ili Ko to tamo pevaLajanje na zvezde je blokbaster film i želeli smo Šotrino ostvarenje na listi… U knjizi je završio i Top gan što je meni neverovatno“, istakao je Jovanović.

Aleksandar Petrović je napomenuo da nije lako se odlučiti za listu od 10 filmova koje bi preporučili prijateljima, a kamoli sastaviti relevantnu listu ostvarenja za bilo koje štampano izdanje.

„Film drugačije gledaju filmski kritičari od običnih poštovalaca kinematografije. Moja ‘crvena linija’ je bio film Majstori, majstori Gorana Markovića jer smatram da je on morao da uđe na listu najboljih“, objasnio je Petrović.

Anđelić je ocenio da je u nizu štampanih izdanja sa listama o filmu, knjiga „1.001 film…“ jedna od boljih.

„Stivena Džej Šnajdera i Ijana Hejdn Smita, autore knjige, odlično poznajem i verujem da su uradili odličan posao. Naročito Šnajdera koji je oformio tim. Čitava knjiga je provokacija jer su u njoj filmovi koje niko od nas ne bi odabrao“, rekao je Anđelić.

Iz „Filipa Višnjića“ danas je najavljeno i skoro objavljivanje monografije o 100 domaćih filmova.

„Pokušaćemo da napravimo reprezentativan izbor filmova nastalih na nekadašnjem jugoslovenskom prostoru, pa zatim u SRJ i na kraju u Srbiji… Znamo da je to izuzetno obiman posao, ali pokušaćemo da stvorimo antologijsko delo“, naglasio je Dragan Jovanović.

Povezano