ponedeljak, 29. novembar 2021.

Kruševac
ponedeljak
Mogući pljuskovi.
Mogući pljuskovi.
5°C
Trenutni pritisak: 1000 mb
Vlažnost: 85%
Brzina vetra: 1 m/s SZ
 

Izložba „Duh malih stvari“ kneginje Jelisavete Karađorđević u Kući Simića

Izložba „Duh malih stvari“ kneginje Jelisavete Karađorđević u Kući Simića

U Kući Simića otvorena je izložba „Duh malih stvari“ kneginje Jelisavete Karađorđević, u postavci Tamare Ognjević. Otvaranju izložbe prethodila konferencija za novinare.

Otvaranju izložbe prethodila je konferencija za novinare.

Višedecenijsko prijateljstvo kneginje Jelisavete Karađorđević i istoričarke umetnosti Tamare Ognjević rezultiralo je postavljanjem ove nesvakidašnje izložbe „Duh malih stvari“. Premijerna postavka izložbe pred Kruševačkom publikom je svojevrstan test za formiranje kneginjinog Legata kaže autor izložbe gospođa Ognjević.

U centralnom delu Kuće Simića je lutka obučena u originalnu kneginjinu garderobu, kao avatar koji predstavlja njenu stalnu prisustnost uz umetnost, i video zapis, namenski snimljen za ovu izložbu u kom Jelisaveta Karađorđević objašnjava šta je privuklo umetnosti.

Direktor Narodnog muzeja Kruševac, Goran Vasić je istakao ovom prilikom, da nije slučajnost da izložba Jelisavete Karađorđević ima premijeru baš u Kruševcu. Naime, 1971. godine prilikom formiranja prve stalne postavke u kruševačkom muzeju, vitrine za eksponate dopremljene su iz Muzeja kneza Pavla, kneginjinog oca, kao dar našem gradu.

 

 

Povezano