četvrtak, 24. januar 2019.

Kruševac
četvrtak
Sneg.
Sneg.
1°C
Trenutni pritisak: 1000 mb
Vlažnost: 84%
Brzina vetra: 3 m/s Z
 

Projekti „Prva dozvola bezbedna dozvola“ i „Matura“ za mlade vozače

Projekti „Prva dozvola bezbedna dozvola“ i „Matura“ za mlade vozače

U cilju povećanja bezbednosti u saobraćaju vozača sa malim stažom za volanom, Ministarstvo unutrašnjih poslova pokrenulo je par akcija. Cilj je da se kroz predavanja i prikaz situacija u saobraćaju sa fatalniim posledicama mladim vozačima skrene pažnja na važnost poštovanja saobraćajnih propisa.   

Prema crnoj statistici, mladi vozači su jedna od najugroženijih kategorija u saobraćaju. Bez iskustva su, ne poštuju saobraćajne propise, a najugroženiji su u periodu maturskih večeri. Sa ciljem da se podigne svest o bezbednosti u saobraćaju kod mladih vozača, Ministarstvo unutrašnjih poslova pokrenulo je projekte „Prva dozvola bezbedna dozvola“ i „Matura“. U sklopu ovih projekta u prostorijama Policijske uprave Kruševac održano je predavanaje maturantima Gimnazije i Medicinske škole koji imaju probnu vozačku dozvolu, u fazi su obuke za vožnju, ili su mladi vozači.

Prema rečima jednog od predavača i predsednika Saveta za bezbednost saobraćaja grada Kruševca, Dragana Blažića, predavanjima su obuhvaćene upravo ove kategorije jer nemaju rutinu u saobraćaju, a poštovanje saobraćajnih propisa smanjeno je najviše u vreme maturskih večeri. Blažić je napomenuo da se srednjoškolcima na predavanjima prikazuje i video materijal sa realnim situacijama.

Načelnik Odeljenja Saobraćajne policije u Kruševcu, Miloš Lazarević očekuje dobar odziv srednjoškolaca.

Polaznicima predavanja o bezbednosti u saobraćaju predstavnici Međunarodne policijske asocijacije podelili su „P“ nalepnice. U narednim danima predavanje će pratiti i ostali kruševački sredenjoškolci koji imaju probnu vozačku dozvolu, oni koji su u postupku obuke za vozača, kao i mladi vozači. Projekate „Prva dozvola bezbedna dozvola“ i „Matura“ organizuje Ministarstvo unutrašnjih poslova u saradnji sa Savetom za bezbednost grada Kruševca.

Povezano