sreda, 30. septembar 2020.

Kruševac
sreda
Oblačno.
Oblačno.
11°C
Trenutni pritisak: 1010 mb
Vlažnost: 86%
Brzina vetra: 3 m/s JZ
 

Matija Bećković u Noći muzeja u Kruševcu

Matija Bećković u Noći muzeja u Kruševcu

Zvezda manifestacije Noć muzeja koja je sinoć održana i u Kruševcu je, svakako naš veliki pesnik i akademik, Matija Bećković. Legat Milića od Mačve bio je tesan za sve zainteresovane koji su došli da ga čuju. 

U  okviru „Noći muzeja“ u Legatu Milića od Mačve otvorena izložba posvećena Matiji Bećkoviću. Izložbu o Matiji priredila je Dragana Tipsarević, a održano je i književno veče kome je prisustvovao Bećković. Akademiku i velikom srpskom pesniku ovom prilikom je uručena gramota Eparhije kruševačke, u a prepunom Legatu Milića od Mačve, prisutni su uživali u Matijinim kazivanjima o njegovim nastalim  zapisima i pesmama o Kosovu, kao najskupljoj srpskoj reči, o Hilandaru kao najdubljem kamenu našeg duhovnog postojanja, o ćeranijama, o jeziku, srpstvu i  guslama. Pošto je ovogodišnja tema manifestacije Noć muzeja bila „pobeda i pobednici“, pitali smo pesnika Bećkovića da li smo mi pobednici?

Izložbu i književno veče organizovao  je Kulturni centar Kruševac, a direktorka Violeta Kaplarević naglasila je da je za Kruševljane ovo posebno veče u okviru manifestacije Noć muzeja.

Na izložbi u Legatu Milića od Mačve po prvi put je prikazana i Bećkovićeva pesma „Bogorodica Trojeručica“,  koju je Matija napisao još 1976. godine, a koja u to vreme nije mogla biti objavljivljena. Na književnoj večeri o Matiji  govorili su književnici Miomir Milinković i Ljubiša Bata Đidić, a nastupio je i guslar Nikola Peković iz Kraljeva.

Povezano