nedelja, 24. februar 2019.

Kruševac
nedelja
Bez padavina.
Bez padavina.
-6°C
Trenutni pritisak: 1040 mb
Vlažnost: 62%
Brzina vetra: 1 m/s ZSZ
 

Kišni period obustavio žetvu, kvalitet pšenice će podbaciti, kukuruz obećava rekordan rod

Kišni period obustavio žetvu, kvalitet pšenice će podbaciti, kukuruz obećava rekordan rod

Kišni period, koji je za nama, obustavio je možda najvažniju aktivnost na oranicama – žetvu. Meteorolozi beleže da je prethodnih dana u Kruševcu i okolini palo preko 25 litara kiše, što je iznad proseka za ovo doba godine. Rod i kvalitet pšenice će zbog padavina podbaciti, ali kukuruz obećava rekordan rod.

Kako gde, tek zbog kiše koja pada danima, još nije završena žetva žitarica која је počela pre mesec dana i do sada je požnjeveno od 40 do 80 одсто površina.

Pšenica čija je žetva obavljena pre kiše znatno je boljeg kvaliteta a i prinos je bio više nego zadovoljavajući. Situacija sa pšenicom koja je još na oranicama je drugačija jer tamo gde je polegla realno je očekivati proklijavanje zrna, kažu stručnjaci i naglašavaju da se proklijala zrna mogu koristiti samo za proizvodnju stočne hrane ne i za ljudsku ishranu. Kada je prinos u pitanju, kreće se između 4 i 5 tona dok se u Vojvodini očekuje prosečan prinos od oko 6 tona po hektaru. Dobra vest je da padavine posustaju pa će kombajni već za dva tri dana ponovo na njive.

Prestanak padavina prijaće i kukuruzu koji, za sada, obvećava rekordan prinos posebno tamo gde su primenjene sve agrotehničke mere. Očekivanja stručnjaka su da će i berba kukuruza ove godine krenuti bar 15 dana ranije kao što je bila situacija sa žetvom pšenice koja je počela pre tačno mesec dana.

Podsetimo, Srbija je jedan od vodećih svetskih izvoznika kukuruza.

Povezano