subota, 4. decembar 2021.

Kruševac
subota
Uglavnom oblačno.
Uglavnom oblačno.
2°C
Trenutni pritisak: 1010 mb
Vlažnost: 92%
Brzina vetra: 3 m/s ZJZ
 

Predsednik Vučić u Vrnjačkoj Banji

Predsednik Vučić u Vrnjačkoj Banji

Povodom 150 godina banjskog turizma u Srbiji predsednik Srbije Aleksandar Vučić i predstavnici Vlade posetili su Vrnjačku Banju, a ovom prilikom položen je kamen temeljac  za izgradnju hotela „Merkur Palas“, novog objekta Specijalne bolnice „Merkur“. 

Kamen temeljac za novi hotel Merkur Palas u prisustvu predsednika Srbije Aleksandra Vučića i predstavnika Vlade postavili su  postavili ministar zdravlja Zlatibor Lončar i direktor bolnice Dejan Stanojević.

Budući hotel, čija će izgradnja koštati oko četiri miliona evra, prostiraće se na površini od 6.500 kvadratnih metara, a sadržaće 58 soba i apartmana.

Za realizaciju ovog projekta, dobijena je podrška državnih institucija, što ukazuje na njegov značaj za državu Srbiju.

Nakon toga, predsednik Vučić  obratio se prisutnima na  platou ispred Crkvenog brda, poručivši da će u ovom delu Srbije biti još značajnih investicija i da  Vrnjačka Banja predstavlja prepoznatljiv srpski brend.

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić najavio je značajno povećanje plata za tri do tri i po meseca za medicinske radnike i podvukao da se rezultati sprovedenih reformi odlično vide u Vrnjačkoj Banji, koja se menja i napreduje.

Aleksandar Vučić je na postavljanju kamena temeljca hotela „Merkur palas“, novog objekta specijalne bolnice „Merkur“, rekao da je i tu video mnogo lekara, medicinskih sestara koji rade svoj težak posao, da je posebno fasciniran poslom koji obavljaju medicinske sestre i poručio im da mogu da uskoro, za tri do tri i po meseca, da očekuju značajno povećanje plata.

Kako je rekao, sve će se učiniti da ostanu ovde, da ostanu u svojoj zemlji, da rade i da se nepravda neisplaćivanja dovoljnih plata za one koji obavljaju najteže poslove u budućnosti ispravi.

Predsednik Srbije je rekao da su se neki smejali na početku reformi, ali da se uspeh i rezultati tih reformi vide i u Vrnjačkoj Banji.

Naveo je da ubuduće, nastavkom rada, reformi, medicinski radnici neće maštati da odlaze u razvijenije zemlje poput Nemačke, već da će i Banja izgledati kao što izgledaju banje u toj zemlji, a i plate neće biti pet-šest puta niže nego tamo, već će se ta razlika smanjivati.

Osvrnuo se i na Nacionalni bazen koji se nalazi u tom mestu, dodao da nadležni sada „traže“ još milion evra da se on pokrije i da bi time ne samo naši plivači, vaterpolisti, već i iz mnogih zemalja u svetu dolazili u Banju i trenirali.

Vučić je ocenio i da promene koje se vide u Vrnjačkoj Banji najmanje primećuju meštani, ali zato najviše oni koji u nju dolaze, navodeći da se i sam iznenadi koliko se Banja menja, napreduje, koliko je novih fasada, tu je i fontana, amfiteatar, promenada…

Kako je rekao, ministar Rasim Ljajić voli da kaže da je Vrnjačka Banja „usisivač“ para, ali i da se sve što se uloži dobro i iskoristi.

Obeležavanju ovog značajnog jubileja prisustvovala je i gradonačelnica Kruševca Jasmina Palurović sa saradnicima.

Povodom obeležavanja 150 godina banjskog turizma Vrnjačka Banja će imati isto toliko kulturnih, muzičkih i drugih sadržaja iz kojih izdvajaju koncerte Bjelog dugmeta, Plavog orkestra, Ane Bekute, a centralna manifestacija u okviru 14-og po redu Vrnjačkog karnevala je u subotu 21. jula.

 

Novi hotel po svetskim standardima

Direktor Stanojević je podsetio da je pre 94 godine napravljena vila „Splendor“ i da je time Vrnjačka Banja definisana u Srbiji kao turističko mesto.

Istakao je da će se novi hotel graditi po svetskim standardima koji će zadovoljiti sve potrebe modernog gosta, ali koji neće zapostaviti tradiciju.

On je precizirao da zdravstveni turizam ima najveći rast u našoj zemlji, te da će se u narednim godinama u tu vrstu turističke ponude sve više ulagati.

Kaže da u specijalnoj bolnici „Merkur“ trenutno boravi 736 gostiju, a da je ukupan kapacitet 775, što je 95 odsto popunjenosti. „U ovom trenutku ne postoji nijedna bolnica u Srbiji koja ima toliki broj gostiju“, istakao je Stanojević.

Stanojević kaže da se u toj bolnici leči više od 400 dijabetičara, što je najveći broj na jednom mestu u celoj Evropi.

Najavio je da će zapošljavati mlade ljude koji se školuju u Srbiji, kako bi ih zadržali da ostanu u zemlji.

Budući hotel, čija će izgradnja koštati oko četiri miliona evra, prostiraće se na površini od 6.500 kvadratnih metara, a sadržaće 58 soba i apartmana.

„Merkur palas“ biće namenjen pružanju usluga zdravstvenog turizma, te će u svom kompleksu sadržati i velnes i spa centar – sa otvorenim i zatvorenim bazenom, masažama i tretmanima, fitnes centar, estetsku medicinu, multifunkcionalnu salu, medicinski blok sa kompletnom dijagnostikom i terapijama.

 

Vučić: Uskoro gradnja i auto-puta Pojate–Preljina

Predsednik Aleksandar Vučić je najavio da će vrlo brzo početi i gradnja auto-puta od Pojata do Preljine.

„Nedeljama i mesecima razgovaramo sa onima koji treba da investiraju u ovaj deo Srbije. Razgovaramo o gradnji auto-puta Pojate–Preljina, koji će povezati Čačak, Kraljevo, Trstenik, Kruševac, Ćićevac… i uskoro krećemo i sa tim radovima i brzo ćemo završiti“, rekao je Vučić u obraćanju na svečanoj akadamiji povodom 150 godina turizma u Vrnjačkoj Banji.

Predsednik Srbije je rekao da će taj auto-put biti urađen baš kao što će biti završen auto-put Beograd–Čačak, kao i do kraja godine Koridor 10 od Niša do Makedonije i Bugarske pre kraja ove godine.

Povezano