utorak, 22. januar 2019.

Kruševac
utorak
Oblačno.
Oblačno.
1°C
Trenutni pritisak: 1020 mb
Vlažnost: 94%
Brzina vetra: 0 m/s J
 

Psihički labilnije osobe na nagle vremenske promene reaguju pojačanom uznemirenošću

Psihički labilnije osobe na nagle vremenske promene reaguju pojačanom uznemirenošću

Osećaj umora, glavobolja i uznemirenost samo su neke od tegoba koje se javljaju prilikom naglih promena vremena. Tokom proteklog, kišog perioda i nailaskom vrelog talasa smetnje su najviše osećali srčani bolesnici i astmatičari, dok su  psihički labilnije osobe reagovale na ovakve vremenske prilike pojačanom uznemirenošću.

Nagle vremenske promene utiču na sve ljude, a pacijenti sa mentalnim obojenjima,  kao i drugi hronični bolesnici su pod većim uticajem spoljnih faktora, ako ne uzimaju redovno terapiju.

Pogotovo im smetaju prelazni vremenski periodi i tada se povećava broj pacijenata, kao što je bilo tokom prethodnog perioda ističe neuropsihijatar doktor Miodrag Miljković.

Među mentalnim poremećajima postoji grupa pacijenata kod kojih  dolazi do porasta pogoršanja u prelaznim periodima – iz zime u proleće i iz jeseni u zimu.

To je ono što psihijatrija prepoznaje kao uticaj vremenskih prilika na psihičke bolesnike.

Na individualnom planu svako drugačije reaguje na promene vremena – kaže dr Miljković i dodaje da je lečenje takvih paijenata zahtevno i mora biti u sinergiji sa ostalim članovima porodice.

Povezano