subota, 4. decembar 2021.

Kruševac
subota
Uglavnom oblačno.
Uglavnom oblačno.
2°C
Trenutni pritisak: 1010 mb
Vlažnost: 97%
Brzina vetra: 3 m/s ZJZ
 

Preko SOS telefona tokom prvih šest meseci pomoć potražilo 47 žena i 2 muškarca

Preko SOS telefona tokom prvih šest meseci pomoć potražilo 47 žena i 2 muškarca

Prema izveštaju Udruženja žena „Peščanik“ iz Kruševca, na SOS telefon za podršku osobama, koje su pretepele ili trpe nasilje u porodici, tokom prvih šest meseci ove godine, pomoć je potražilo 47 žena i 2 muškarca.

Gotovo polovina žena koje su potražile stručnu pomoć je sa gradskog područja Kruševca, a ostatak je sa seoskog područja. Takođe, evidentirani su i pozivi sa teritorije drugih opština. Najveća razlika u pozivanju SOS-telefona, u odnosu na isti period prošle godine, uočena je u primetnom povećanu osoba sa seoskog područja, koje trpe neki od oblika porodičnog nasilja.

Analiza ovog izveštaja pokazuje da se, prema starosnoj strukturi, za stručnu pomoć, najčešće obraćaju žene od 25 do 35 godina.

U većini slučajeva počinilac porodičnog nasilja je partner, najčešće bračni, a u manjem broju situacija i vanbračni.

Beoj SOS-telefona Uduženja žena „Peščanik“ u Kruševcu, za podršku osobama koje su pretrpele ili trpe nasilje u porodici, je 066 00 66 06 i dostupan je svakog radnog dana u periodu od 10 do 14 časova, ponedeljkom i četvrtkom od 17 do 19 i subotom od 11 do 14 časova.

Osim na srpskom, po potrebi, moguće je obezbediti i razgovor na romskom jeziku. Pozivi na broj 066 00 66 06 se ne naplaćuju.

 

Povezano