nedelja, 24. februar 2019.

Kruševac
nedelja
Bez padavina.
Bez padavina.
-7°C
Trenutni pritisak: 1040 mb
Vlažnost: 65%
Brzina vetra: 1 m/s ZSZ
 

Održan 11. Poljoprivredni sajam u Kruševcu

Održan 11. Poljoprivredni sajam u Kruševcu

Jedanaesti Poljoprivredni sajam, u sklopu kojeg je organizovana i 18. Regionalna stočarska izložba, u Kruševcu, svečano je otvorio državni sekretar Ministarstva poljoprivrede Velimir Stanojević, koji je ovom prilikom istakao da je obnova stočnog fonda i uvođenje visoko kvalitetnih grla jedan od prioriteta Ministarstva.

– Osim najpoznatijeg, nacionalnog poljoprivrednog sajma u Novom Sadu, Ministarstvo poljoprivrede podržava i regionalne, od kojih je kruševački jedan od najznačajnijih. Vaši poljoprivrednici, pre svega stočari se u velikom broju pojavljuju na Novosadskom sajmu i osvajaju vredne nagrade, što govori o tome da se ovoj grani posvećuje dužna pažnja – rekao je držvni sekretar.

U ime domaćina, prisutne je pozdravila gradonačelnica Kruševca Jasmina Palurović, naglasivši da Sajam predstavlja ono najbolje i da je rezultat celogodišnjeg rada vrednih i predanih ljudi:

– Grad Kruševac izdvaja znatna sredstva za pomoć registrovanim poljoprivrednim gazdinstvima po Programu podrške, kroz kredite u svim oblastima. Daju se subvencije za nabavku poljoprivredne opreme i mehanizacije i podizanje zasada pod voćem, premije osiguranja useva, plodova,višegodišnjih zasada, veštačko osemenjavanje krava…U saradnji sa Ministarstvom realizuju se istraživačko – razvojni projekti i aktivnosti koji će uticati na poboljšanje kvaliteta seoskog života i sveukupni razvoj sela.

Učestvovalo je preko 100 izlagača sa teritorije Rasinskog upravnog okruga u oblasti proizvodnje stočne hrane, sredstava za prihranu, zaštitu bilja, semenske robe, baštenske opreme, alata, poljoprivredne mehanizacije, opreme, kao i osiguravajuće kuće i banke. Predstavljene su opštine u regionu, udruženja iz oblasti agrara, škole, ustanove, zadruge, poljoprivredna gazdinstva iz Kruševca, Brusa, Trstenika, Rekovca, Aleksandrovca…

Za šampionsko grlo Sajma proglašena je krava vlasnika Vladice Brkića iz Velikog Šiljegovca.

2

Nadležni su uložili  veliki trud kako bi manifestacija protekla u najboljem redu i kako bi se grad Kruševac i ovog puta predstavio kao odličan domaćin. Veliko interesovanje zabeleženo je, kako u sajamskom delu, gde su se predstavila brojna Udruženja, mesne zajednice, preduzeća i ustanove, tako i u stočarskom izložbenom delu.

Prilikom otvaranja, kome su prisustvovali i čelnici lokalne samouprave, javnog, političkog i društvenog života, izveden je prigodan kulturno-umetnički program.

Povezano