petak, 21. januar 2022.

Kruševac
petak
Oblačno.
Oblačno.
0°C
Trenutni pritisak: 1020 mb
Vlažnost: 96%
Brzina vetra: 2 m/s S
 

Prilagođavanje organizma na prelazak iz toplijeg u hladno vreme je individualno

Prilagođavanje organizma na prelazak iz toplijeg u hladno vreme je individualno

Prilagođavanje organizma na prelazak iz toplijeg u hladno vreme je individualno i zavisi od opšteg zdravstvenog stanja i stanja krvnih sudova. Promena vremena posebno utiče na zdravstveno stanje hroničnih bolesnika, ali i na zdrave osobe.

Hladno vreme nepovoljno utiče na hronične pacijente koji pate od kardiovaskularnih bolesti – hipertenzije i  angine pektoris, i opstruktivne bolesti. Kao smetnje javljaju se varijacije krvnog pritiska, disbalans hormona, ali i pojava umora i nestabilnosti.

U Službi Hitne pomoći prethodnog vikenda bez obzira na promenu vremena ne beleže veći broj izlazaka na teren, a načelnica Službe Hitne medicinske pomoći dr Gordana Simić savetuje da hronični bolesnici koji ne mogu da regulišu krvni pritisak pozovu lekare „hitne“ da se konsultuju oko terapije i nikako ne uzimati lekove koji im nisu propisani terapijom, posebno ne NIFELAT.

Promena vremena ne pogoduje psihijatrijskim bolesnicima koja kod njih može da izazove pogoršanje stanja.

Zdrave osobe mogu da imaju meteropatske reakcije – bolove u zglobovima i mišićima, glavobolju, pospanost, uznemirenost i lupanje srca.

 

Povezano