četvrtak, 24. januar 2019.

Kruševac
četvrtak
Oblačno.
Oblačno.
0°C
Trenutni pritisak: 1000 mb
Vlažnost: 79%
Brzina vetra: 6 m/s SZ
 

KNJIGA NEDELJE: Osnove astrologije – sve što treba da znate o tumačenju natalne karte

KNJIGA NEDELJE: Osnove astrologije – sve što treba da znate o tumačenju natalne karte

Pišući knjigu „Osnove astrologije – sve što treba da znate o tumačenju natalne karte“ (izdanje Lagune) autorka Ejmi Hering je želela da razbije i razjasni stereotipe u koje se lako zaluta, jer se – kako kaže – najbolja strana astrologije ne ogleda u definisanju i ograničavanju, već u omogućavanju da upoznamo i lakše ostvarimo potencijale.

„Astrologija odražava živu, promenljivu stvarnost u kojoj svi živimo kao stvarna, višedimenzionalna bića, i svaka komponenta natalne karte treba da otelotvoruje čitav spektar mogućnosti, a ne skup jednodimenzionalnih ponašanja. Iako je natalna karta fiksirana u vremenu, ona ipak otkriva put za beskrajni rast, a ne zbir nepromenljivih stereotipa o ličnosti. Razmatranje svih definicija i tehnika u ovoj knjizi vođeno je ovom idejom.“

Ove rečenice otvaraju poveću knjigu „Osnove astrologije – sve što treba da znate o tumačenju natalne karte“ koju potpisuje poznati astrolog, pisac i predavač Ejmi Hering. U moru različitih udžbenika i priručnika na ovu temu, knjiga se izdvaja širinom i dubinom pristupa, tretirajući astrologiju – uz neverovatnu količinu infromacija – sa stanovišta psihologije i simbolike.

osnove_astrologije-ejmi_hering_v

Autorka nudi jednostavna uputstva za čitanje i razumevanje natalne karte, ilustrovana brojnim primerima iz svakodnevnog života. Cilj je, kako kaže, da razbije i razjasni stereotipe u koje se lako zaluta, objašnjavajući kako se najbolja strana astrologije ne ogleda u definisanju i ograničavanju, već u tome što omogućava da upoznamo i lakše ostvarimo svoje potencijale, da prevaziđemo unutrašnje blokade i čak zalečimo rane. Hering pritom astrologiju predstavlja kao simbolički jezik života, upozoravajući da simboli gube svoju efektnost kad njihovu fluidnu, mnogostranu, živu prirodu pokušate da ugurate u jedan čvrst kalup.

„Ne posmatrajte natalnu kartu kao uputstvo za upotrebu,već kao lično predanje na kome ćete raditi, po kome ćete živeti i koje ćete prevazići. Neka vam natalna karta posluži kao kutija sa životnim alatkama. U njoj se nalaze postojane, pouzdane alatke pomoću kojih možete graditi život, ali da biste izgradili život kakav želite presudno je da naučite da te alatke upotrebljavate pravilno i da iskoristite sve mogućnosti koje vam nude“ – kaže autorka.

Knjigu, koju je kod nas objavila „Laguna“, podelila je na tri dela. Prvi, „Istorija astrologije i važnost astronomije“, daje osnovne informacije o astrologiji, njenoj istoriji i korelacijama sa astronomijom, ali i uvodi čitaoca u pojam natalne karte (znaci, planete, kuće, uglovi horoskopa, astrološki gligfovi, stepeni) i njeno čitanje. Drugi deo, „Astrološka značenja“, bavi se planetama, Mesečevim čvorovima, horoskopskim znacima (za one manje ambiciozne prilika da se jednostavno upoznaju sa ključnim karakteristikama svog zodijačkog obeležja) i kućama. Najzad, u trećem delu dolazimo i do čitanja natalne karte, kroz poglavlja o aspektima, temama u natalnoj karti, tehnikama čitanja, rešavanju nejasnoća, trikovima i savetima za tumačenje.

Sve je, dakle, tu, na jednom mestu, ispisano jasno i koncizno, sa mnogo smisla za detalje i korisne informacije, pa će knjiga biti podjednako upotrebljiva ne samo za početnike, već i one koji već vladaju materijom, kao podsetnik i riznica korisnih znanja koja će im otvoriti nove horizonte.

„Ovde su navedene suštinske odlike znakova, planeta, kuća i aspekata, jednostavno, ali dubinski objašnjene, bez nepreciznih ključnih reči i stereotipa koji nemaju nikakvo personalizovano značenje. Takođe ćete naučiti kako da proniknete u suštinu veštog i dubinskog čitanja karte i stignete do najdubljih slojeva natalne karte, i da na površinu izvučete ono najbitnije i najsmislenije“ – upućuje autorka, dodajući kako iz ovih suštinskih objašnjenja izviru mnoge važne i zanimljive teme, kao što su proučavanje asteroida, kometa, nepomičnih zvezda, lica ili tranzita i progresija.

Dovoljno razloga za našu preporuku!

Slavoljub Marković

Povezano