četvrtak, 24. januar 2019.

Kruševac
četvrtak
Sneg.
Sneg.
1°C
Trenutni pritisak: 1000 mb
Vlažnost: 84%
Brzina vetra: 3 m/s Z
 

Stupile na snagu Izmene i dopune Zakona o ozakonjenju objekata

Stupile na snagu Izmene i dopune Zakona o ozakonjenju objekata

Izmene i dopune Zakona o ozakonjenju objekata kojima se brže i lakše donose Rešenja o uklanjanju nelegalnih objekata danas su stupile na  snagu.

Ove izmene stvorile su uslove da se zaustavi divlja gradanja. Nove mere trebalo bi da donesu mnogo više uklanjanja nelegalnih objekata nego do sada, jer se na rušenje čekalo do okončanja predugih upravnih i sudskih sporova.

Po novim pravilima objekat može biti srušen odmah nakon  žalbenog postupka, što je pre svega usmereno protiv neodgovornih investitora koji krše zakon i izbegavaju plaćanje građevinskih i komunalnih opštinskih i gradskih taksi.

U  Srbiji postoji 2,2 miliona bespravno izgrađenih objekata.

Ubuduće će se podnositi krivične prijave protiv onih koji bespravno grade, a graditeljima će se oduzimati licence.

Cilj izmena i dopuna  Zakona o ozakonjenju nije srušiti objekte, već ih uvesti u legalne tokove, poručuju iz resornog Ministarstva.

Ovај zakon dao je rok od pet godina u kojem građani i svi zainteresovani koji su u postupku ozakonjenja moraju objekte da ozakone, a preporuke Ministarstva su da se ne čeka peta godina da bi se rešio ovaj problem, jer neće biti mogućnosti prometa takvih objekta dok se ne ozakone.

Povezano