utorak, 16. avgust 2022.

Kruševac
utorak
Uglavnom bez padavina.
Uglavnom bez padavina.
25°C
Trenutni pritisak: 1010 mb
Vlažnost: 63%
Brzina vetra: 1 m/s ZJZ
 

Moj komšija Rom: Zašto je važan romski ženski aktivizam

Moj komšija Rom: Zašto je važan romski ženski aktivizam

U odnosu na ostale marginalizovane grupe koje doživljavaju svakodnevno predrasude najveću diskriminaciju trpe Romkinje. „One osećaju diskriminaciju sa svih strana – u  porodici, u svojoj zajednici, imaju najniže obrazovanje, njihovo zdravstveno stanje je lošije od žena iz većinske populacije, trpe više nasilja… Najveći broj rano sklopljenih brakova je u romskoj zajednici u kojoj se Romkinje udaju jako mlade i društvo i dalje nema mnogo sluha i razumevanja za ovaj problem“ – upozoravaju u Udruženju građana „Romani cikna“.

Serijal realizujemo u okviru projekta na osnovu Konkursa za sufinasniranje proizvodnje medijskih sadržaja iz oblasti javnog informisanja u 2018. godini Ministarstva  kulture i informisanja republike Srbije

Kao prvo i jedino žensko romsko udruženje u Kruševcu, Romani cikna je za proteklih osam godina svog postojanja uspelo da pokrene brojne promene u romskoj zajednici.

„Romkinje iz naselja redovno dolaze na aktivnosti koje organizujemo. Zajedno se pojavljujemo na javnim mestima i osnažujemo se da javno govorimo o problemima u našoj sredini. Prepoznale smo nedostatak ranog razvoja romske dece i prve smo se u svom okruženju počele baviti njegovim unapređenjem“ – poruka je iz ovog Udruženja građana.

22894255_507944642911654_304132733066049431_nUdruženje gradjana Romani cikna postoji od 2010. godine, kada je ustanovljeno na inicijativu dugogodišnjih romskih i ženskih aktivistkinja u Kruševcu u cilju jačanja integrativnih procesa Romkinja  u zajednicu, kroz  rad na poboljšanju njihovog socijalnog, ekonomskog, zdravstvenog, obrazovnog i kulturnog statusa.

Kako kažu, bilo je potrebno ukazati na probleme sa kojima se suočavaju Romkinje. Član je Romsko Ženske mreže Srbije,  Mreže podrške romskoj deci ranog uzrasta u Srbiji – REYNS, Mreže braniteljki ljudskih prava Rasinskog okruga i Mreže protiv siromaštva Srbije.

Podrška ženama misija je “Romani cikne”, ali su kažu zahvalne što na svom putu imaju podršku.

– Potreba za podrškom nas povezuje, kako sa romskom i lokalnom zajednicom, tako i sa drugim ženskim grupama. Organizujemo se, zajednički učimo, razmenjujemo iskustva i umrežavamo. Najveću podršku imamo od Romske ženske mreže, čije smo članice od osnivanja – rekla je Snežana Živković, napominjući da im je dragocena saradnja sa ustanovama, institucijama I drugim organizacijama, sa kojima zajednički rade kako bi osnažile žene i unapredile svoju zajednicu.

– Žene i devojke iz romske populacije mnogo češće imaju niži status u društvu, usled tradicije i verovanja da u svojim domovima i zajednicama nemaju prava da budu jednake. Zbog toga imamo za cilj da se unapredi socijalni, ekonomski, zdravstveni, obrazovni i kulturni položaj Romkinja. Zalažemo se za razvoj i primenu programa funkcionalnog i inkluzivnog obrazovanja, promociju i zaštitu ljudskih, manjinskih i ženskih prava. Za suzbijanje svih oblika diskriminacije, podsticanje učešća Romkinja u donošenje odluka, razvoj civilnog sektora i ženskog romskog aktivizma. Za promociju i očuvanje romskog identiteta, multikulturalnosti i zajedničkog življenja.

Kao prvo i jedino žensko romsko udruženje u Kruševcu, tokom svog rada smo uspele da pokrenemo brojne promene u romskoj zajednici. Romkinje iz naselja redovno dolaze na aktivnosti koje organizujemo. Zajedno se pojavljujemo na javnim mestima i osnažujemo se da javno govorimo o problemima u našoj sredini. Prepoznale smo nedostatak ranog razvoja romske dece i prve smo se u svom okruženju počele baviti njegovim unapređenjem.

Otvorile smo i temu trgovine ljudima. Učestvujemo i u alternativnom izveštavanju o položaju Romkinja u Srbiji po CEDAW dokumentu. Uspostavljamo saradnju sa ustanovama, institucijama i romskim liderima. 

rc
Aktivistkinje i volonterke UG „Romani cikna“ su 8.aprila, na USKRS i MEĐUNARODNI DAN ROMA,podelile uskršnja jaja i prigodne poklone deci iz romskog naselja Panjevac u Kruševcu

Da je položaj Romkinja  veoma težak, jer su višestruko diskriminisana grupa koja je siromašna generacijama, rečeno je već na sastanku s predstavnicima vlasti koji su u Kruševcu pre tri godine organizovale aktivistkinje udruženja Romani cikna.

– Postoje pomaci, ali je potrebno vreme da dođe do vidljivih i značajnih pomaka. Romi se sve više školuju, ali nema ih mnogo na mestima odlučivanja, nema ih mnogo zaposlenih – kazala je aktivistkinja Slavica Rakić.

Na teritoriji Grada Kruševca postoje i druga udruženja građana koja se bave problemima romske populacije, uključujući i pružanje različitih vidova podrške, ali u narednom periodu je potrebno osnaživanje romskih organizacija kroz obuke i sticanje znanja i veština, obezbeđivanje adekvatnog prostora i opreme za rad u cilju stvaranja servisa za pružanje pomoći romskoj populaciji u ostvarivanju njihovih prava u saradnji sa institucijama sistema.

Iz projekata Udruženja Romani ciknasu nastale su i dragocene publikacije, koje je moguće pronaći i u elektronskoj verziji dostupnoj na internetu. Jedna od njih je zbirka priča „O ovome se ćuti“ sa autentičnim ispovestima žena iz Rasinskog okruga, Kruševca, Aleksandrovca, Varvarina, Brusa, Ćićevca, okolnih sela, ali i sa juga Srbije, iz Aleksinca, Niša, Pirota…  Svedoči o preblemu nasilja u porodici i prisilnih brakova. 

– Emotivne, potresne ispovesti imale su za cilj da pomognu javnosti  da shvati koliko je to problem i sa čime se devojčice koje su žrtve prisilnih brakova suočavaju. Kada čitamo te ispovesti na tribinama mnoge žene ne mogu da zaustave suze – rekla je aktivistkinja Udruženja Snežana Živković. – Ono što nam je posebno drago je da smo uspele da pokažemo da i devojke koje su rano osnovale porodicu mogu da nastave školovanje i promene svoj život ukoliko to žele.

I ovogodišnju kampanju “Mesec romskog ženskog aktivizma” Udruženje građana Romani cikna je obeležilo nizom aktivnosti, da bi je završilo proslavljanjem Međunarodnog dana Roma i Romkinja,  u svojim prostorijama i uz učešće žena iz ovdašnjih romskih naselja

I prava Romkinja su ljudska prava” – naziv je ovogodišnje Kampanje romskog ženskog aktivizma,  posvećene pravu na izbor partnera i skretanje pažnje na maloletničke brakove kao kršenja prava dece i prava žena.

U okviru akcije  pod nazivom “Druženje s povodom”, Romkinje su sa predstavnicama insitucija prošetale gradskim ulicama, nakon čega je druženje nastavljeno u restoranu, gde su razgovori  koji su tada vođeni pokazali da je Romkinjama izuzetno važna podrška insitucija, razumevanje i solidarnost žena, kako bi se izborile sa brojnim preprekama u ostvarivanju svojih prava.

“Romani cikna” organizovala je i dve akcije pod nazivom “Na kafi kod…” , u okviru kojih su predstavnice instutucija i nevladinih organizacija posetile dve porodice u romskim naseljima koje su za tu priliku okupile žene iz tih naselja i gde se u opuštenoj i domaćoj atmosferi razgovaralo o preprekama na koje Romkinje nailaze u kontaktu sa insitucijama.

Kampanja “Mesec romskog ženskog aktivizma” započeta je 2010. godine i od tada se svake godine članice Romske mreže okupljaju oko zajedničkog cilja – podizanja vidljivosti Romkinja u našem društvu. Aktivnosti u ovogodišnjoj kampanji sprovedene su u okviru projekta “Za aktivnu inkluziju i prava Romkinja na Zapadnom Balkanu II”, podržanog od strane CARE Internacional Balkans I projekta “Romkinje nositeljke promena”, podržanog od strane regionalnog programa UN Women “Sprovođenje normi, promena svesti”.

 

Prepreke i izazovi u ranom razvoju romske dece

U organizaciji kruševačkog Udruženja Romani cikna, u Centru za stručno usavršavanje, prošle godine je održan i okrugli sto o temi „Prepreke i izazovi u ranom razvoju romske dece“.

Prema rečima aktivistkinje Udruženja Slavice Rakić, cilj okruglog stola bilo je skretanje pažnje javnosti, na značaj ranog razvoja dece Romske populacije.

Prezentovan je projekat “Biblioteka, naše mesto za razvoj“, koja najmlađima iz Romskih porodica omogućava da se preko knjiga i igračaka, na pravi način pripreme za početak školovanja, istakla je između ostalog koordinatorka projekta Tatjana Obradović Tošić.

 Inače, Udruženje Romani cikna od 2012. godine realizuje programe koji su usmereni na poboljšanje ranog razvoja dece romske populacije.

ROMANI-CIKNA csu

A u oktobru ove godine, Udruženje žena Peščanik uz podršku organizacija „Mreža žena Rasinskog okruga“ i Romani cikna organizovalo je uličnu akciju povodom Međunarodnog dana žena na selu.

Statistika pokazuje da je samo 17, 3 odsto seoskih gazdinstva regoistrovano na žene, da 84 odsto žena ne posedije nikakvo poljoprivredno zemljište, kao i da blizu 18 odsto žena nema zdravstveno osiguranje. Poznato je da su žene sa sela pored teškog posla koji obavljaju i diskriminisane. Dan žena sa sela organizuje se prvi put, kaže Snežana Jakovljević iz Peščanika. Pomenute probleme udruženo mogu rešiti lokalni i državni organi, poručeno je sa ovog skupa.

DANIJELA-R-DAN-ZENA-SA-SELA-00022107-46-01

 

 

 

Povezano