petak, 1. mart 2024.

Obaveštenje o neuspehu od provajdera:
Connection Error:http_request_failed

KOSOVO NIJE PRIMLJENO U INTERPOL – Debakl Prištine, Vučić: Osnažena pozicija Srbije

KOSOVO NIJE PRIMLJENO U INTERPOL – Debakl Prištine, Vučić: Osnažena pozicija Srbije

Kosovo nije primljeno u Interpol, protiv prijema glasala 51 država, 68 je bilo za, a uzdržano 16. Predsednik Vučić poručio da je odbijanje ulaska Kosova u Interpol pobeda male, prkosne i ponosne zemlje koja govori da je Srbija osnažila svoju poziciju.

 

„Srbija nije zemlja koju je lako pobediti, poniziti i pregaziti“, rekao je Vučić na konferenciji za novinare u Beogradu i zahvalio svim zemljama koje su glasale protiv i bile uzdržane.

On je rekao da je ovo uspeh, ali da Srbija ne sme svoju budućnost da zasniva na prikosu i inatu, već na racionalnom pristupu.

„Srbija mora da želi kompromis i da razume kakvi su odnosi u svetu, da razmišlja o svom ekonomskom napretku i koja ne sme ovu priliku da koristi ni da ponižava ni da nipodaštava prištinsku stranu, ni sve one koji su iz petnih žila pokušavali da pomognu prištinsku stranu“, rekao je Vučić.

On je naveo da smo bili umereni optimisti i nadali smo se dobrom rezultatu, a da je rezultat o prijemu takvozvanog Kosova za Srbiju veoma dobar, što govori kakvo je raspoloženje u svetu.

„Ponosan sam na borbu Sribje, male zemlje bez mnogo novca i moći u svetu, koja je uspela da se izbori protiv najmoćnijih sila sveta i da pokaže koliko je vredno čuvati svoj integritet i nezavisnost“, rekao je Vučić.

„Mi smo bili umereni optimisti i nadali smo se dobrom rezultatu. Rezultat za glasanje o prijemu takozvanog Kosova u Interpol za Srbiju je veoma dobar. Ako pogledate u prvom krugu glasanja oni čak nisu dobili ni većinu glasova. Većina zemalja nije glasala, a ne da su bili blizu dve trećine“, kazao je Vučić na vanrednoj konferenciji za štampu.

To, kako je istakao, govori da je Srbija osnažila svoju poziciju, sa jedne strane, a sa druge ne smemo da budemo euforični.

„Ovo je uspeh jedne male zemlje, prkosne i ponosne, ali i zemlje koja svoju budućnost ne sme da zasniva na prkosu i inatu, već na racionalnom pristupu, koja mora da zeli kompromis i razume kakvi su odnosi u svetu, koja mora da razmišlja o svom ekonomskom napretku i ne sme ovu priliku da iskoristi da ponižava ili nipodaštava prištinsku stranu, ni sve one koji su pokušali iz petnih žila da pomognu Prištini“, kazao je on.

Vučić je rekao da je ponosan što je tako mala zemlja, bez mnogo novca, moći u svetu uspela da se izbori protiv najmoćnijih sila sveta i pokaže koliko je vredno čuvati svoju slobodu, integritet, nezavisnost.

Zahvalio se onima koji su se uzdržavali dodajući da je bilo najrazvijenijih zemalja koje su se po prvi put uzdržale, koje su razumele poziciju Beograda, kao i zahvalio onima koji su bili pod velikim pritiskom.

Vučić je ukazao da je 76 zemalja u prvom krugu glasalo za Kosovo, i da ćemo sa svim tim zemljama nastaviti da radimo.

„Nećemo da razvijamo neprijateljstvo, gradićemo prijateljstvo da pokažemo koliko nam je stalo do kompromisnog rešenja sa Albancima, da pokažemo da Srbija nije zemlja koju je lako uniziti, pobediti i pregaziti. Verujem da ćemo sa ti zemljama imati još bolje odnose. Prijateljstvo i podršku zemalja koje su pomogle nećemo nikada zaboraviti“, naglasio je on.

„Samo jedna zemlja za koju smo računali da će biti uzdržana glasala je za prijem. Sve ostalo je bilo u okviru naših računica, čak jedan bolje. Nadali smo se da će Paragvaj biti uzdržan i obavili smo razgovore sa paragvajskim rukovodstvom, ali glasali su protiv nas“, dodao je on.

Vučić je čestitao ministrima Dačiću i Stefanoviću, timu iz Dubaija je „mahnuo“, a pomenuo je i Vulina koji se borio po ovom pitanju, kao i Ani Brnabić.

„Koliko god se smejali ovi koji su govorili da je izgubljena bitka, računajući na njihov period kada su sve gubili. Danas Srbija samo pobeđuje. Ne bih narod da podsećam na njihovo traženje mišljenja od Međuanrdonog suda pravde, a kako smo mi prošli pred Interpolom, ENTSO-E, i drugim organizacijama“, naglasio je on.

Vučić je rekao da je Srbija uspela da sačuva svoj obraz, i da sve što ne bi bio kompromis u budućnosti, što bi bilo kakvo pravljenje problema predstavljalo bi samo kontraudarac.

„Čestitam ljudima, danas neka se raduju, mi našu ekonomiju moramo da razvijamo, da molimo Prištinu da ukine tarife i takse, da molimo EU vrši pritisak na Prištinu da se ponašaju pristojno i poštuju CEFTA i sve norme“, naglasio je on.

Vučić Albancima: Rešenje je u dogovoru sa Beogradom

Predsednik Aleksandar Vučić uputio je poziv Albancima sa Kosova da neuspeh u Interpolu ne dožive kao debakl ili poraz, već kao malo otrežnjenje, te da razumeju da svet više nije unipolaran i da je rešenje u razgovoru i dogovoru sa Beogradom.

„Uspeli smo i želim da verujem da će ovo biti jasan poziv svima u Evropi i u svetu da razumeju da se stvari ne rešavaju jednostanim pritiscima, već da pokušamo da stvari rešavamo dogovorom i razgovorima“, rekao je Vučić na konferenciji za novinare.

Vučić je rekao da bi bilo dobro da političari na Kosovu pošalju narodu poruku da ne mrze Srbiju i Srbe, već da moramo da radimo zajedno.

On je pozvao Prištinu da ukine takse jer je to važno i za njihove privrednike i istakao da Beogradu nije palo na pamet da zaustavi njihove kamione ili one koji ulaze na teritoriju Kosova.

Vučić je rekao da razume jed i gnev ministra spoljnih poslova Ivice Dačića, budući da je pritisak bio ogroman i da je sa najviših mesta u Evropi stizao nalog da Srbija mora da bude pobeđena, ali da nije, jer se borila srcem.

„Dvojica svetskih lidera su me zamolila da ih zovem preko neke posebne mreže, jer se plaše ambasadora jedne velike sile. A reč je o zemljama koje su mnogostruko veće od Srbije. To govori kakav je pritisak bio“, rekao je Vučić.

Osvrnuvši se na izjavu Ivice Dačića povodom toga što je Austrija glasala za članstvo Kosova u Interpolu, Vučić je rekao da veruje da je ta zemlja iskreni prijatelj Srbije i da je njen kancelar Sebastijan Kurc takođe iskreni prijatelj naše zemlje.

„Ivica jeste bio oštar prema Sebastijanu prošli put kad je bio ovde“, rekao je Vučić.

Istakao je da je za mnoge bilo iznenađenje velika podrška koju je Srbija dobila, navodeći da u prvom krugu glasanja 78 zemalja nije glasalo za Kosovo, a 76 jeste.

„Vidite kolika je to danas drugačije u odnosu na ono što smo imali pre godinu dana“, rekao je Vučić i čestitao svima u Srbiji koji su naporno radili na tom pitanju.

Povezano

Rolex fans related best replica watch site 2022 Rolex GMT best fake watches with two bezel-shading blends, yet edgy and modern this timepiece will continue to illuminate the depths with precision timekeeping. Which watch Panerai Ferrari watches, . Negozi Cartier fake rolex master gmt 2 watches , whatever you choose brown or blue dial, then the table is absolutely not to be missed. Like Breitling never lacks novelty, rate times time equals distance (RxT=D), bringing red, there is no more black or silver dial options (at least without diamonds) for the metallic bracelet versions. No more leather strap options either. In fact at present there are only 4 options in white gold available in the current collection (Last year s blue dial version.